Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Háborúellenes akcióterv: a pártok és a médiumok pénzeire kíváncsi a kormány


 Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án

A hazai pártok és a sajtó forrásainak nyilvánosságát írják elő, a médiumok esetében a külföldi pénzekre is kíváncsiak; így száll szembe a kormány a háborús propagandával – jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A háborús különadók sem csökkennek, sőt egyes elemei még emelkednek is. Cikkük frissül.

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány szerdai és vasárnapi ülésén – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői, rendkívüli Kormányinfón. A pártoknál és a médiumoknál is szeretnének szembeszállni a háborús propagandával, ezért arra fogják kötelezni ezeket a szervezeteket, hogy tegyék átláthatóvá a forrásaikat.

A törvény szerint pártok nem kaphatnak külföldi forrást, csak médiumok, ezért esetükben ezek nyilvánosságra hozatalát is előírja a kormány – tette hozzá.

„Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a külföldről érkező forrásokat, amelyek a háborús propagandát szolgálják, visszautaljuk a feladónak” – fogalmazott.

Az igazságügyi miniszter feladata a szabályozás kidolgozása. Szerinte a hasonló uniós szabályozásnál (2024/1408-as rendelet) kevésbé lesz radikális.

A kormány arról is döntött, hogy minden olyan multinacionális vállalatnak védelmi hozzájárulást kell fizetnie, amely extraprofitra tett szert a háborús időkben, vagyis a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek – mondta Gulyás Gergely.

Bankadócsökkentés nem lesz, idén nem változik a mértéke, továbbá emelik a tranzakciós illetéket, és valutaátváltási illetéket vetnek ki a bankok devizaműveleteire – jelentette be.

Hogy ezt ne lehessen áthárítani a családokra, árstopot vezetnek be a lakossági számlavezetési és kártyahasználati díjakra – mondta.

A multik extraprofitadóját, például a kiskereskedelemi adót sem csökkentik idén – közölte.

Az üzemanyagok esetében szerinte sikerült az áprilisi-májusi csúcsokhoz képest letörni az árakat, de múlt héten már a szomszédos országok átlagára felett lehetett itthon tankolni, ezért újra felszólítják a kereskedőket, hogy tartsák magukat a megállapodáshoz.

A légi közlekedés esetében Gulyás Gergely szerint a forgalom növekedésével nem indokolhatók a többórás késések, biztosítani kell a várakozó utasok ellátását. Ez ma már jobb szerinte, mint volt, a kormány pedig felszólította a fogyasztóvédelmet, hogy szabjon ki jelentős bírságot az érintett cégekre.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG