Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hadházy Ákos megsérült, amikor dulakodott a rendőrökkel a Karmelita kolostornál


Hadházy Ákos megsérült, miközben megpróbálta megakadályozni a lebontott kordon visszaépítését a Karmelita kolostor előtt 2023. április 5-én
Hadházy Ákos megsérült, miközben megpróbálta megakadályozni a lebontott kordon visszaépítését a Karmelita kolostor előtt 2023. április 5-én

Harmadszor is kordont bontott a Momentum és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Karmelita kolostornál, miközben a miniszterek és Orbán Viktor érkezett a kormányülésre. A rendőrök később megpróbálták visszaépíteni a kordont, amit az ellenzéki képviselők megpróbáltak megakadályozni, eközben sérült meg Hadházy Ákos.

Szerda reggel, 7 óra után nem sokkal érkeztek meg a Momentum parlamenti frakciójának tagjai és Hadházy Ákos a Karmelita kolostorhoz, ahol ismét kordont bontottak, ahogy azt már két korábbi alkalommal megtették. Most már lánccal voltak egymáshoz rögzítve a kordon elemei, de a képviselőknek így is sikerült elbontaniuk. A rendőrök nem avatkoztak közbe.

A momentumos képviselők egy molinót feszítettek ki egy kapura, amelyen az szerepelt, hogy követelik a különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének visszaállítását.

A budai várban, a Karmelita kolostor előtt a lebontott kordonokon hagyott táblák Budapesten 2023. április 5-én
A budai várban, a Karmelita kolostor előtt a lebontott kordonokon hagyott táblák Budapesten 2023. április 5-én

Több kormánytag, például Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Judit igazságügyi miniszter és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az újságírókat kikerülve, a Sándor-palota kertjén át közelítette meg a Karmelita kolostort.

Tíz óra körül a rendőrök elkezdték visszaépíteni a kordont, amit a momentumos képviselők és Hadházy Ákos is próbált megakadályozni. Dulakodás alakult ki, amelyben a független képviselőnek megsérült és vérzett az arca.

„Nyilván túl fogom élni” – mondta a Szabad Európának Hadházy Ákos, amikor a sérüléséről kérdeztük.

„A rendőrök megítélésem szerint teljesen törvénytelenül léptek fel. Megfogtam a kordont, és próbáltam a visszaépítését megakadályozni. Gyakorlatilag leráncigáltak a földre, eközben valami vagy valakinek a keze megsértette az arcomat. Ez hámsérülés, nem érzem nagyon mélynek. Nyilvánvalóan megsértették a mentelmi jogomat, hivatalos személy elleni erőszakról van szó. Mi a munkánkat végeztük” – fogalmazott.

Csak bűncselekmény tettenérésekor léphet fel a rendőr egy mentelmi joggal rendelkező képviselővel szemben. Mivel nem követtek el bűncselekményt, a rendőrök nem érhettek volna hozzájuk – tette hozzá.

Hadházy Ákos Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel beszél a Karmelita kolostornál, Budapesten 2023. április 5-én
Hadházy Ákos Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel beszél a Karmelita kolostornál, Budapesten 2023. április 5-én

Még nem döntötte el, hogy tesz-e feljelentést az ügyben, mint mondta, az MTVA-nál korábban történt atrocitások után nem hiszi, hogy ilyen ügyekben bármilyen igazságszolgáltatás lenne Magyarországon.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a momentumos képviselők és Hadházy Ákos március 14-én bontotta le először a kordont a Karmelita kolostornál. Akkor hétpontos követelésüket szerették volna kifüggeszteni a kormányzati épületre. A plakáton az alábbi követelések szerepeltek:

  1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
  2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
  3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
  4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
  5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
  6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
  7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!
  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG