Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hágában már készülnek az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekkel kapcsolatos perekre


Azonosítatlan emberek sírjai, akiket orosz katonák gyilkoltak meg a Kijev melletti Bucsa városában. A fotó 2023. március 30-án készült
Azonosítatlan emberek sírjai, akiket orosz katonák gyilkoltak meg a Kijev melletti Bucsa városában. A fotó 2023. március 30-án készült

Az ukrán főügyész úgy fogalmazott, hogy nem csak az oroszok által elkövetett háborús bűnök bizonyítékainak rendszerezése és tárolása lépett egy szintet; ezek birtokában már ügyészi stratégiát is fel fognak állítani. Ezeknek a stratégiáknak a gyakorlati alkalmazására azonban még várni kell, mert van olyan bűncselekmény, amelynek elbírálására még nincs megfelelő bíróság.

Hágában megkezdte működését a hosszú és bonyolult nevű Az Ukrajna Elleni Agresszió Bűntettével Kapcsolatos Büntetőeljárás Lefolytatásával Foglalkozó Nemzetközi Központ (ICPA), amelynek az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust) ad otthont. A remények szerint a központ kulcsfontosságú szerepet fog játszani az Ukrajna elleni orosz agresszió bűntetteinek kivizsgálásában és a jövőbeli bírósági eljárásokhoz kapcsolódó bizonyításfelvétel megkönnyítésében. Struktúrája támogatni és javítani fogja az agresszió bűntettével kapcsolatos, folyamatban lévő és jövőbeni nyomozásokat, és hozzá fog járulni az orosz agresszió kezdete óta gyűjtött bizonyítékok cseréjéhez és elemzéséhez” – áll az ICPA-t bemutató dokumentumban.

Az Európai Bizottság támogatásával létrehozott központ munkatársaiként olyan nemzeti ügyészeket választottak ki, akik már annak a közös nyomozó csoportnak a munkájában is részt vesznek, amelyhez a központ tevékenysége kötődik. Ez a nyomozó csoport a három balti ország, valamint Lengyelország és Ukrajna delegáltjait tömöríti, akik már több mint egy éve folytatják az oroszok által Ukrajna ellen elkövetett háborús bűnök vizsgálatát.

Mindent egy helyen

Ami a központ működését illeti: a részt vevő szakértők napi szinten együttműködhetnek, gyorsan kicserélhetik a bizonyítékokat, és közös stratégiát fogadhatnak el. Az Eurojust mindehhez operatív, jogi, pénzügyi és logisztikai támogatást fog nyújtani, elősegítve többek között a bizonyítékok megőrzését, tárolását és elemzését. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy ez a munka elengedhetetlen a jövőbeli tárgyalások előkészítése céljából, függetlenül attól, hogy azokra nemzeti vagy nemzetközi bíróságokon – ideértve az esetleges, az agresszió bűntettével foglalkozó különleges törvényszéket is – vagy a joghatósága alá tartozó bűncselekmények tekintetében a Nemzetközi Büntetőbíróságon kerül majd sor.

A központot megnyitó sajtótájékoztatón Andrij Kosztyin ukrán főügyész megerősítette az előbbieket. Kijelentette, hogy mostantól nem csak bizonyítékokat gyűjtenek: ezek alapján ügyészi stratégiát is felállítanak már a majdani perekre.

Bíróság kerestetik

Azonban arra vonatkozóan, hogy mindez hogyan és hol fog zajlani, még vannak kérdőjelek. A legtöbb háborús bűncselekmény ügyében a Nemzetközi Büntetőbíróság járhat el. Igaz, hogy az ezt létrehozó római statútumnak sem Oroszország, sem Ukrajna nem tagja, de a bíróság területi alapon működik, Ukrajna pedig hozzájárulását adta a területén történt események kivizsgálásához. Sőt Kosztyin főügyész kijelentette azt is, hogy Ukrajna „inkább előbb, mint később” csatlakozni fog a statútumhoz. Ehhez már csak az ukrán parlament döntése kell, minden ezzel kapcsolatos előkészítést elvégeztek.

Ennél lényegesen nehezebb az agresszió ügyében eljárni, vagyis azt bíróság elé vinni, amikor egy állam egy másik államot megtámad. Erre nézve jelenleg nincs működő bírói szervezet, ezért az erőfeszítések arra irányulnak, hogy egy különbíróságot hozzanak létre, akár az ENSZ keretein belül. Mindenesetre a most gyűjtött bizonyítékok már arra a tárgyaláson is felhasználhatók lesznek.

Mindez nem zárja ki azt sem, hogy egyes országok is lefolytassanak ilyen eljárást, mint ahogy Ukrajna meg is teszi. Andrij Kosztyin tájékoztatása szerint több mint hatszáz személyt gyanúsítanak civilek sérelmére elkövetett emberöléssel, szexuális erőszakkal, személyek, közöttük gyerekek elhurcolásával vagy kínzással, közülük húszat már el is ítéltek. Azt azonban az ukrán főügyész is úgy gondolja, hogy azokat az ügyeket, amikor az állam vagy az állami tisztviselők, testületet felelősségét kell megállapítani, már nemzetközi szinten kell elbírálni.

Putyin és csatlósai

„Az Ukrajna elleni orosz invázió továbbra is kimondhatatlan szenvedést okoz nap mint nap. Rendkívül aggasztó hírek érkeznek a civilek, köztük gyermekek elleni szándékos támadásokról, napi szinten könyörtelenül emlékeztetve a vérontásra, amelyet Putyin hozott vissza kontinensünkrekommentálta az eseményt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. – Egyre több bizonyíték gyűlik össze az Oroszország által elkövetett számtalan nemzetközi bűncselekményről. Az új nemzetközi bűnüldözési központ kulcsszerepet fog játszani annak biztosításában, hogy az elkövetők bíróság elé kerüljenek, többek között az agresszió bűntette miatt. Minden követ meg fogunk mozgatni annak érdekében, hogy elszámoltassuk Putyint és csatlósait.”

A megnyitón Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos arról beszélt, hogy „a nemzetközi bűnüldözési központ beindításával az Európai Unió megerősíti azon elhatározását, hogy biztosítja az Oroszország Ukrajna elleni háborúja során elkövetett nemzetközi bűncselekmények teljes körű elszámoltathatóságát.” Hozzátette, hogy ez kiterjed a legmagasabb szintű politikai és katonai vezetés által elkövetett agresszió bűntettére is.

„A mai napon egyértelműen jelezzük a világnak, hogy a szabályokon alapuló nemzetközi rend továbbra is tiltja az erőszak alkalmazását, és hogy akik megszegik ezt a tilalmat, el lesznek számoltatva” – szögezte le Reynders.

Az eseményen Andrij Kosztyin ukrán főügyész bejelentette, hogy négy ukrán ügyész már Hágában van, és azonnal megkezdik a munkát. A főügyész hozzátette, hogy ez azonban csak az első lépés az igazságszolgáltatás felé, és felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország agressziója fenyegetést jelent a globális békére és biztonságra.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG