Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hajszálon múlt, hogy nem lett női többség az izlandi parlamentben


Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök beszédet tart támogatói előtt Reykjavíkban 2021. szeptember 25-én
Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök beszédet tart támogatói előtt Reykjavíkban 2021. szeptember 25-én

Rövid időre úgy látszott vasárnap, hogy most először női többségű lesz a parlament Izlandon a választás nyomán, a voksok újraszámlálása után azonban mégis több lett a képviselők között a férfi.

Az előzetes szavazatszámlálás azt mutatta, hogy a 63 fős törvényhozásnak 33 női tagja lesz a centrista pártok győzelmét hozó választást követően. Néhány órával később azonban újra kellett számlálni a voksokat a szigetország nyugati részén, és végül csak harminc nő került be a parlamentbe, ugyanannyi, mint 2016-ban. Ez csaknem 48 százalékos arányt jelent, ami így is a legmagasabbnak számít Európában.

A világ mindössze három országában – Ruandában, Kubában és Nicaraguában – vannak többségben a nők a parlamentben, míg Mexikóban és az Egyesült Arab Emírségekben fele-fele az arány a férfi és női törvényhozók között. Világátlagban nagyjából minden negyedik parlamenti képviselő nő. Ami Európát illeti, Svédországban és Finnországban jelenleg 47, illetve 46 százalék a nők aránya a parlamentben.

„A női győzelem továbbra is a választás nagy sztorija” – mondta Ólafur Hardarson politikatudományi professzor az újraszámlálást követően, amelyre a sajtóhírek szerint emberi hiba miatt került sor.

A Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök vezette hárompárti kormánykoalíció tagjai 37 helyet szereztek, kettővel többet, mint az előző választáson, így valószínűleg a szövetség folytathatja a munkáját.

Az újraszámlálás megfosztotta képviselői helyétől a 21 éves joghallgatót, Lenya Run Karimot, aki a rendszerellenes Kalózpárt színeiben indult. „Volt jó kilenc órám” – mondta a kurd származású nő, aki Izland legfiatalabb törvényhozója lett volna.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG