Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Halványulni látszik a jobboldal hatalomra kerülésének esélye Spanyolországban


A Néppárt támogatóinak ünneplése Madridban 2023. július 24-én
A Néppárt támogatóinak ünneplése Madridban 2023. július 24-én

Hetekig vagy hónapokig tartó politikai bénultságra, sőt akár új választás kiírására is lehet készülni az eredmények tükrében Spanyolországban, de ami biztos, hogy sokan megkönnyebbülve fogadták az Európai Uniót támogató pártok stabil szereplését.

Az ultranacionalista Vox jelentősen veszített támogatottságából, ezzel szertefoszlott a remény, hogy királycsinálóként a koalíciós kormány tagja lehet. Ez lett volna az első alkalom Francisco Franco 1975-ig tartó diktatúrája óta, hogy a szélsőjobboldal hatalomra kerül.

A konzervatív Néppárt nyerte meg a választást, ugyanakkor jóval gyengébben teljesített a felmérések alapján vártnál.

Pedro Sánchez miniszterelnök Spanyol Szocialista Munkáspártja a második helyre futott be. Valamivel több mandátumot szereztek a szövetséges erőkkel együtt, mint a Néppárt és a Vox. Előbbi blokk 172 főt küldhet a parlamentbe, míg utóbbi 170-et.

„Pirruszi győzelem lehet ez a Néppárt számára, amely nem lesz képes kormányt alakítani. A parlamenti bénultság forgatókönyvét látom” – jelentette ki Verónica Fumanal politikai elemző.

Ehhez kapcsolódóan: A spanyol választás elcsalásáról szóló dezinformációk terjednek az interneten

A meglepően szoros választási eredmények nyomán a katalán szeparatista párt, az Együtt Katalóniáért kulcsfontosságúvá vált Sánchez kormányalakításához.

Amennyiben azonban a párt népszavazás kiírásához kötné támogatását az északkeleti tartomány függetlenségéről, az már valószínűleg túl nagy ár lenne az ország jelenlegi vezetői számára.

„Nem fogjuk a semmiért cserébe kormányfővé tenni Pedro Sánchezt” – hangsúlyozta Míriam Nogueras a párt részéről.

A szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága alapján a Néppárt 136 mandátumot söpört be, a Vox 33-at, egy másik szövetséges erő pedig egyet. A többséghez további hét képviselői helyre lenne szükség.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt 122 politikussal vehet majd részt a törvényhozás munkájában, kisebb koalíciós partnere, a több baloldali pártot is tömörítő Sumar 31-gyel. A többi, valószínűleg szövetségre hívható erővel együtt meghaladták a jobboldali mandátumok számát, ez viszont még mindig nem elég a többséghez, hacsak az Együtt Katalóniáért nem csatlakozik.

Az 51 éves Sánchez nem először mutatott be hasonlót, 2018-ban zendüléssel tért vissza a Spanyol Szocialista Munkáspárt élére.

A Néppártot vezető Alberto Feijóo úgy vélte, hogy nekik kell kapniuk a kormányalakítási megbízást, de elemzők szerint még ha győztek is, rendkívül kicsi a valószínűsége annak, hogy fel tudják maguk mögött sorakoztatni a többséget a parlamentben.

Az ellenzék legnagyobb pártja a miniszterelnök megbízhatatlanságára összpontosított a kampányban, a baloldal pedig elsősorban a Vox hatalomra kerülésével riogatott.

Amennyiben ez megtörtént volna, újabb EU-tagállam mozdult volna el határozottan a jobboldal irányába Svédország, Finnország és Olaszország után.

A Vox azonban 19 mandátummal kevesebbet kapott, mint négy éve. Santiago Abascal pártelnök rossz hírnek nevezte az eredményt a spanyolok számára.

Ehhez kapcsolódóan: Franco óta először kerülhet kormányra a szélsőjobb vasárnap Spanyolországban

„A Néppárt a saját elvárásai áldozatává vált, a szocialisták képesek voltak profitálni a Vox érkezésével kapcsolatos félelmekből. A választás előrehozása helyes döntésnek bizonyult Pedro Sánchez számára” – közölte Manuel Mostaza, az Atrevia tanácsadócég közpolitikai igazgatója.

Az új parlament augusztusban ül majd össze, VI. Fülöp ezután bízhatja meg az egyik párt vezetőjét a kormányalakítással. A szövetségépítésre legfeljebb három hónap áll rendelkezésre, ha ez túl kevésnek bizonyul, új választást írnak ki.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG