Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamarosan használatba veheti az ukrán hadsereg a német önjáró tarackokat


Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack
Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack

Rövidesen véget ér az ukrán katonák kiképzése a Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack használatára, így megkezdődhet a fegyverek bevetése Ukrajnában – jelentette be a német védelmi miniszter.

Christine Lambrecht keddi tájékoztatásában biztonsági okokból nem közölt pontos dátumot vagy útvonalat a hadi technikai eszközök ukrajnai leszállítására vonatkozóan.

„Akkor kerülnek leszállításra az első tarackok, amikor véget ér a kiképzés, és ez felelősen megtehető” – hangsúlyozta.

Az ukrán kormány a háború kezdete óta számos alkalommal szólította fel a nyugati országokat, hogy szállítsanak több és korszerűbb tüzérségi fegyvert, miután Kijev kezd kifogyni a még a szovjet időkből származó készleteiből. Számos országból meg is indultak már a szállítmányok, azonban a nagyobb mennyiségek beérkezéséhez időre van szükség.

A Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack a német hadsereg egyik leghatékonyabb tüzérségi fegyvere, amellyel akár negyven kilométerre lévő célpontokat is lehet támadni.

Németország májusban arra tett ígéretet, hogy hét darab Panzerhaubitze 2000-essel látja el az ukrán haderőt, amelynek Hollandia már öt másik ilyen eszközt felajánlott. Kijev szerint ugyanakkor Berlin szándékosan késlekedik a szállítással.

Ukrajnának ezer tarackra, ötszáz páncélosra és ezer pilóta nélküli repülőgépre van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan felvehesse a harcot az orosz inváziós erőkkel – emelte ki Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó hétfőn.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG