Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamis tanúzással vádolták meg a volt osztrák kancellárt


Sebastian Kurz bejelenti a lemondását minden politikai tisztségéről. Bécs, 2021. december 2.
Sebastian Kurz bejelenti a lemondását minden politikai tisztségéről. Bécs, 2021. december 2.

Vádat emeltek Sebastian Kurz volt osztrák kancellár ellen, amiért hamis tanúvallomást tett a parlament előtt – közölte pénteken a gazdasági és korrupciós bűnöket vizsgáló osztrák ügyészség.

A konzervatív politikust egykori kabinetfőnökével, Bernhard Bonellivel együtt azzal vádolják, hogy hamis tanúvallomást tett az osztrák parlament Ibiza-vizsgálóbizottsága előtt „kormánya állítólagos megvesztegethetőségével kapcsolatban” – áll a hivatal közleményében.

A vádemelés bejelentése előtt Kurz tagadta a vádakat, és az X közösségi médiaplatformon azt írta: „Várjuk, hogy végre napvilágra kerüljön az igazság, és a vádakról kiderüljön, hogy alaptalanok.”

Pere október 18-án kezdődik, és ha bűnösnek találják, Kurz – a konzervatív Néppárt korábbi vezetője – akár három év börtönbüntetést is kaphat – áll a bécsi bíróság közleményében.

Az ügy középpontjában az a kérdés áll, hogy Kurz az igazságnak megfelelően válaszolt-e a 2020-as és 2021-es parlamenti bizottsági meghallgatásokon, amikor a kinevezésekről kérdezték az OBAG állami holdingtársaságba.

Kurz 2021-ben mondott le hivataláról, miután az ügyészség vizsgálatot indított ellene és kilenc másik személy ellen hivatali hatalommal való visszaélés, korrupció és vesztegetés gyanújával.

Ehhez kapcsolódóan: Az EPP alkonya: nem elég konzervatív, nem elég liberális, nem elég zöld

2019-ben Kurz alkancellárja, a szélsőjobboldal egykori vezetője, Heinz-Christian Strache lemondott egy Ibizán készült videó miatt, amelyen egy nő egy orosz oligarcha unokahúgának adja ki magát, és ő egyértelműen állami szerződéseket ígér neki, és elmagyarázza, hogyan lehet megkerülni a pártfinanszírozási törvényeket.

Karl Nehammer osztrák kancellár pénteken, a vádirat kiadása előtt annak a véleményének adott hangot, hogy „ha ez a helyzet, akkor végre lehetőségünk van (…) törekedni a tisztázásra, és el is érni”.

Kurz a Thiel Capital technológiai befektető globális stratégájaként dolgozik, amióta otthagyta a kancellári hivatalt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG