Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harkivnál 52-re nőtt az orosz horrortámadás áldozatainak száma, Moszkva felpörgeti a vadászgépek gyártását


Helyiek a rakétatámadás után Hroza faluban, a Harkivi területen 2023. október 5-én
Helyiek a rakétatámadás után Hroza faluban, a Harkivi területen 2023. október 5-én
Pénteken 52-re emelkedett az északkelet-ukrajnai Hroza falu elleni orosz rakétacsapás áldozatainak száma, miután éjjel újabb sebesült halt meg a kórházban – közölte a helyi kormányzó.

A rakéta a falu kávézójába és élelmiszerboltjába csapódott be csütörtökön, éppen akkor, amikor az emberek összegyűltek, hogy meggyászoljanak egy elesett ukrán katonát.

„Ötvenkét ember halt meg a rakétatámadás következtében. Az egyikük egy egészségügyi intézményben – mondta Oleh Szinehubov, a Harkivi terület kormányzója az ukrán televíziónak. – Még mindig vannak a kórházban emberek. A sérüléseik meglehetősen súlyosak.”

Szinehubov arról is beszélt, hogy a mentőalakulatok még mindig dolgoznak a támadás helyszínén.

A területen háromnapos gyászt hirdettek. Ez volt a térségben a legtöbb áldozatot követelő támadás a háború kezdete óta. Korábban egész Ukrajnában nem nagyon volt olyan orosz légicsapás, amely ennyi civilt ölt meg.

Moszkva tagadja, hogy szándékosan venne célba civileket, ám sok polgári áldozatot követelnek a lakott területeket, valamint energia-, védelmi, kikötői, gabona- és egyéb létesítményeket sújtó támadások.

Ehhez kapcsolódóan: „Kérjük, mindenki maradjon higgadt!” – A veszélyhelyzeti riasztórendszert tesztelték Oroszországban

Még több vadászgépet kér Sojgu

Közben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken újabb Szu–34-es vadászrepülőgépek gyártását sürgette az ukrajnai offenzívához.

A Kreml hatalmas kiadásnövelést jelentett be, hogy kielégítse az orosz hadsereg ukrajnai szükségleteit az offenzíva második évének végéhez közeledve.

„Ezek a gépek igazi igáslovak. Naponta négy-öt bevetésen tudnak részt venni” – mondta Sojgu a szibériai Novoszibirszk repülőgyárában tett látogatásán.

„Ezért kell fokoznunk, felgyorsítanunk a gyártását” – tette hozzá.

A védelmi minisztérium „a gyár vezetését megbízta a Szu–34-esek gyártásának és javításának felgyorsításával, mert nagy a kereslet a fegyverre” – mondta Sojgu.

A példátlan nyugati szankciórendszerrel sújtott Kreml a háborúhoz igazította gazdaságát.

2024-re 68 százalékkal növelte a védelmi kiadásokat, amelyek így összesen a GDP hat százalékát teszik ki. Ez több, mint amennyit szociálpolitikára szánnak.

Fél koponyával küzd az életéért egy ukrán veterán
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:05 0:00
Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG