Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harmadik hónapjába lépett az Izrael–Hamász-háború


Égő épület egy légitámadást követően Rafah városban 2023. december 6-án
Égő épület egy légitámadást követően Rafah városban 2023. december 6-án

Jórészt leállt az ENSZ segélyprogramja Gázában, miután a Hamász terrorszervezettel szembeni izraeli hadműveletek kiterjesztésével egyre szűkül az a terület, ahol a polgári lakosság biztonságban lehet.

Az izraeli hadsereg arról számolt péntek délelőtt, hogy az utóbbi nap során körülbelül 450 célpontot támadtak az övezetben, ami jól jelzi a katonai műveletek hevességét.

António Guterres, az ENSZ főtitkára arra figyelmeztetett, hogy már senki nincs biztonságban Gázában, küszöbön áll a humanitárius katasztrófa, ezért a Biztonsági Tanács tagjainak mindent meg kell tenniük a tűzszünet újbóli életbe léptetéséért.

Ehhez kapcsolódóan: A háború elől menekülő palesztinok úgy vélik, hogy sehol nincsenek biztonságban Gázában

A világszervezet közgyűlése pénteken szavaz egy fegyvernyugvásra felszólító határozat elfogadásáról, Izrael első számú szövetségese, az Egyesült Államok viszont továbbra is kitart a zsidó állam támogatása mellett, noha többször is határozottan felhívta a figyelmet a civilek védelmének fontosságára.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy még mindig túl magas az áldozatok száma, illetve arra kérte Ron Dermert, az izraeli kormány stratégiai ügyekért felelős miniszterét, hogy segítsék elő a humanitárius szállítmányok célba juttatását.

Videón, ahogy az izraeli hadsereg csapást mér a Hamászra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:03 0:00

Előző nap videófelvételeket tettek közzé, amelyeken alsónadrágra vetkőztetett férfiak tucatjai láthatók izraeli katonák őrizetében. Daniel Hagari, az IDF szóvivője tudatta, hogy több száz embert hallgattak ki, akiknek közük lehet a palesztin enklávét uraló iszlamistákhoz.

Heves harcok zajlanak már az övezet déli részén található Hán Júniszban és a környékén is, ahonnan emberek tízezrei menekültek el az utóbbi napokban.

Eddig az izraeli katonai műveletek elsősorban az északi zónára, Gázavárosra fókuszáltak, ahonnan több százezer ember húzódott délre, azonban egyesek attól tartanak, hogy itt is óriási pusztításra kerül majd sor, miközben a szomszédos Egyiptom nem enged be menekülteket.

Mivel a táborok rég tele vannak, sokaknak az utcán kell aludniuk, sátorban. „A humanitárius szereplők rendkívüli túlzsúfoltságról és az alapvető források hiányáról számoltak be Rafahból” – hangsúlyozta az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

A tájékoztatás szerint a segélyszervezet tevékenysége az utóbbi napokban jelentősen visszaesett, mivel a harcok megnehezítik a szállítmányok célba juttatását, és a kommunikáció is akadozik.

„Gáza déli részén már nem folytatunk olyan humanitárius műveletet, amelyet így lehetne nevezni” – jelentette ki Martin Griffiths, az OCHA vezetője.

A hadműveletek kiterjesztésével egyre szűkül az a terület, ahol a polgári lakosság biztonságban lehet. Az utóbbi napokban Hán Júniszban figyelmeztető röplapokat szórtak le, amelyekben azt kérik a civilektől, hogy vonuljanak még délebbre, az egyiptomi határ felé.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolja a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

A Gázai övezet 2,3 milliós lakosságának már több mint nyolcvan százaléka, 1,87 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Vannak, akik attól tartanak, hogy nem is térhetnek már vissza.

A többszöri hosszabbítás után egy héten keresztül tartó tűzszünet múlt pénteki összeomlását követően újrakezdett és kiterjesztett hadműveletek célja az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terroristaszervezetnek minősített Hamász uralmának felszámolása Gázában.

Előző pénteken kezdődtek újra a harcok, miután a Hamász megsértette a tűszünetet, és rakétákat lőtt ki Izraelre. Egy hét alatt a terroristák összesen 105 túsza térhetett haza, a zsidó állam börtöneiből 240 palesztin rabot bocsátottak szabadon. Utóbbiak többsége enyhébb bűncselekmény miatt került rács mögé, de olyanok is vannak köztük, akik merényletre készültek.

Az egyezség lehetővé tette a humanitárius segélyek bejuttatását az övezetbe. Napi kétszáz teherautó érkezhetett, köztük négy üzemanyag-szállító.

Ehhez kapcsolódóan: Egy magyar túsz felesége: „Terroristák ébresztették a kétéves kislányomat, aztán elvitték a férjemet”

Az amerikai külügyminiszter előző héten ismét a Közel-Keletre látogatott, ahol óva intette Jeruzsálemet attól, hogy megismétlődjön a Gázai övezet déli részein az, amit északon lehetett látni.

Az október 7-i terrortámadások után megkezdett izraeli hadműveletek óriási pusztítást eredményeztek a palesztin enklávé északi részén, több ezer ember vesztette életét, de mindennek a jelek szerint nem sok hatása volt a Hamász hatalmára.

Szakértők szerint itt egy izraeli szárazföldi offenzíva minden bizonnyal végül meg tudná semmisíteni a Hamász katonai infrastruktúráját, így a kiterjedt alagútrendszert is, de ez annyi palesztin áldozattal és olyan pusztítással járna, amit az Egyesült Államok nem tartana elfogadhatónak.

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve október 7-én 1200 embert megöltek, és mintegy 240 túszt ejtettek.

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma meghaladja a 17 ezret. A helyi egészségügyi minisztérium jelentései nem tesznek különbséget civilek és fegyveresek között, ugyanakkor a tárca azt állítja, hogy az áldozatok többsége nő és kiskorú.

Izraeli tájékoztatás szerint már ötezer Hamász-harcossal végeztek, bár nem mutattak be bizonyítékokat erre vonatkozóan. A gázai műveletek során eddig 88 izraeli katona esett el.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG