Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hárman meghaltak egy migránsok között kitörő lövöldözésben Horgosnál


Migránsok egy használaton kívüli mezőgazdasági épület mellett a szerbiai Horgos közelében 2020. január 31-én
Migránsok egy használaton kívüli mezőgazdasági épület mellett a szerbiai Horgos közelében 2020. január 31-én

Legalább három migráns meghalt, egy pedig megsebesült abban a lövöldözésben, amely péntek hajnalban tört ki migránscsoportok között a magyar határ melletti Horgos külterületén – közölte a szerb rendőrség az MTI beszámolója szerint.

Sors Róbert, a település vezetője a Szabadkai Magyar Rádiónak azt mondta: a rendőrség biztosította a terepet, Horgoson nincs veszély, ám mindenkit arra kért, hogy ne menjen a közeli Szelevényi-erdő felé, amelynek közelében a lövöldözés történt.

Az utóbbi néhány hónapban több leszámolás is történt a szerb–magyar határ közelében migránscsoportok és embercsempész bandák között.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Korábbi cikkünk a témában: „Nevettek, miközben arra kényszerítettek minket, hogy vetkőzzünk le” – Kínzások a magyar határon, 1. rész

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

A Szabad Európa tényfeltáró műsora, a Szabadon is foglalkozott tavaly decemberben a horgosi helyzettel. A videóriportból kiderül, hogy noha a határkerítést a magyarok védelmében építette a kormány, felállítása után 10-12 ezer ember torlódott fel Szerbia magyarok lakta falvainak közelében, ami komoly problémát okoz a helyieknek, de vannak, akik üzletet látnak benne. A legtöbb pénzt persze az embercsempészek szedik be.

XS
SM
MD
LG