Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ember, aki megszüntetett egy világbirodalmat: Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője


Az ember, aki megszüntetett egy világbirodalmat: Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:29:13 0:00
Közvetlen elérés

Neki köszönhetjük a szabadságunkat? 30 éve szűnt meg Szovjetunió. Kerényi György beszélgetése egy nemrég megjelent, a szovjet kommunista párt utolsó főtitkáráról, Mihail Gorbacsovról szóló könyv szerzőjével, Zolcer Jánossal.

Volt egyszer egy Szovjetunió. 70 évig létezett, és csak egy párt, a kommunista működött benne. A Szovjetunió vezette az úgynevezett szocialista tábor országait, köztük Magyarországot is, ahol szintén a kommunista párt uralkodott. A Szovjetunió nem csak vezette, hanem több százezer ott állomásozó katonájával meg is szállta ezeket az országokat, és amikor azok demokratikus piacgazdaságban szerettek volna élni, akkor leverte forradalmaikat. A miénket is 1956-ban.
1985-ben a Szovjetunió kommunista pártjának élére új főtitkárt választottak, Mihail Gorbacsovot. És ez az ember aztán pár éven belül kivonta a szovjet katonákat a szövetséges, másképp fogalmazva csatlós, megint másképp megszállott országokból, és hagyta, hogy azok a saját útjukon járjanak. Ennek köszönhetően tudtak Magyarországon 50 év után szabad választásokat tartani.
És ez az ember, Mihali Gorbacsov volt az, aki 1991-ben kimondta hatalmas ország, a Szovjetunió megszűnését is. Utána lemondott.
Ez 30 éve történt. Ennek kapcsán beszélgettem egy nemrég megjelent, a 90 éves Gorbacsovról szóló könyv szerzőjével, Zolcer Jánossal.
Kerényi György vagyok, és a Szabad Európa podcastjában a 30 éve megszűnt Szovjetunióról, és annak utolsó vezetőjéről lesz szó.
XS
SM
MD
LG