Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hónapok óta nyomoz a rendőrség az Audi Hungária szakszervezetnél


Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b4) az Audi Hungaria Zrt. vezetőivel
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b4) az Audi Hungaria Zrt. vezetőivel

Hónapokig csak suttogtak arról, hogy a hatóságok közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomoznak az Audi Hungária Független Szakszervezetnél (AHFSZ). A NAV Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága még augusztusban is kitérő választ adott a Szabad Európának arra a kérdésre, hogy vizsgálódnak-e az AHFSZ pénzügyeivel kapcsolatban. Azóta kiderült, hogy nem, viszont a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomoz, a szakszervezet vezetői meg hallgatnak. A tizenkétezer embert foglalkoztató Audi Hungaria Zrt. elhatárolódik a szakszervezet ügyétől, amely tízezer munkavállaló érdekeit képviseli.

Ünnepnap Győrben. Az Audi Hungaria Zrt. vezérkara összekötötte a kellemest a hasznossal, ugyanis Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is ott volt a világ legnagyobb motorgyárának harmincéves magyarországi jubileumán.

„Összekötöttük ezt egy új elektromotorgyár-termelés elindításával, 350 vendéget vártunk, többek között a magyar kormány nevében Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert”

– mondta a Szabad Európának Lőre Péter, az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs igazgatója, aki hozzátette: a jövőben az új, Győrben gyártott, úgynevezett Premium Platform Electric (PPE) motorgeneráció kerül be nemcsak az Audi-, hanem a Volkswagen-konszern más márkáinak elektromos autóiba is.

Még júniusban írta meg az Átlátszó, hogy közokirat-hamisítás bűntett gyanújával indított büntetőeljárást a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az Audi Hungária Független Szakszervezet furcsa pénzügyi beszámolóival kapcsolatban. A Szabad Európa a szakszervezet több elnökségi tagját is megkereste, hogy mit tudnak a nyomozásról, de mindannyian azt válaszolták, hogy együttműködnek a hatóságokkal, akik még meg sem hallgatták őket, arról viszont egyikük sem akart beszélni lapunknak, miért nyomoz a rendőrség.

Forrásaink szerint a napokban a újabb nyomozati cselekményekkel – házkutatással és igazságügyi szakértők bevonásával folytatódik a nyomozás.

Sok munkástól sok tagdíj

A több mint tízezer audis munkavállalót tömörítő és évi háromszázmillió forintnyi tagdíjból gazdálkodó szakszervezet többször is módosította az elmúlt években közzétett pénzügyi beszámolóit, ezért jelentették fel a rendőrségen.

Az Audi Hungária Független Szakszervezet 2020-as beszámolóját kétszer is beadták. Az első verzióban csaknem 93 milliós veszteséget könyveltek el, négy hónappal később pedig már 93 pluszt írtak bele, amit sikerült úgy összehozniuk, hogy 92,7 millióval csökkentették az anyagjellegű kiadásokat. Az Átlátszó szerint más furcsaság is van a beszámolókban. Az egyik az, hogy a májusban leadott beszámolóban 568 millió szerepel, míg a szeptemberiben százmillióval kevesebb.

A szakszervezet 2021-es beszámolóját a leadás után háromszor is átírták. Az első verziójuk mínusz 366,5 millióra sikeredett, a szeptemberi eredmény mínusz 234 millióra mérséklődött, év vége előtt nem sokkal mínusz 233 milliónál tartottak. Kiderült az is, hogy a szakszervezet nem alkalmazott könyvvizsgálót, pedig kormányrendelet mondja ki, hogy ez kötelező azoknál a szervezeteknél, amelyeknél az éves bevétel meghaladja a háromszázmillió forintot az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában.

Az Audi Hungaria kommunikációs igazgatója azt mondta lapunknak: szeretnék az ügy gyors és hatékony kivizsgálását, hiszen a szakszervezet mégiscsak tízezer munkavállalójukat képviseli.

Megkeresésünkre a cég sajtóosztálya azt válaszolta, hogy az AHFSZ önálló jogi személy, amely az Audi Hungaria Zrt.-től döntési folyamataiban és gazdálkodásában is független.

„Az illetékes hatóságoktól érkezett megkeresés ismeretlen tettes ellen folyó nyomozásról közokirat-hamisítás bűncselekményével összefüggésben. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy az ügyben szükség esetén független vizsgálatot kezdeményezzünk. Miután az Audi Hungária Független Szakszervezet tisztségviselői az Audi Hungaria munkavállalói, és a vállalat sok ezer munkatársának érdekeit képviseli, aggodalommal tölt el bennünket a hatósági eljárás”

– írták.

Arra a kérdésünkre, hogy az Audi Hungária Független Szakszervezet elleni nyomozás milyen hatással lesz a bértárgyalásokra, senki nem válaszolt.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG