Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három év börtönt kapott Lukasenka megsértéséért a belarusz blogger


Hivatalos kép Lukasenka kórházlátogatásáról 2021. november 6-án
Hivatalos kép Lukasenka kórházlátogatásáról 2021. november 6-án

Három év börtönbüntetésre ítéltek egy belarusz bloggert, akit azzal vádolnak, hogy megsértette Alekszandr Lukasenkát, amikor egy blogbejegyzésében azt írta: az ország tekintélyelvű irányítója illegitim. A tavalyi elnökválasztást az ellenzék és a Nyugat szerint elcsalták.

Az ország nyugati részén fekvő Scsucsin város bírósága december 21-én hirdette ki az ítéletet Vadzim Ermasuk ellen, akit a közösségi médiában Vadimatiként ismernek a posztjairól.

A 36 éves blogger, akit azzal is vádolnak, hogy meggyalázta a zászlót, amikor egy posztjában rongynak nevezte, elutasította a vádakat, nem volt hajlandó vallomást tenni a tárgyalóteremben, és a bíró kérdéseire sem válaszolt.

Ermasukot először augusztusban vették őrizetbe, és tüntetésen való részvétel miatt, huliganizmus vádjával többnapos börtönbüntetésre ítélték. Büntetésének letöltése után nem engedték szabadon, az ügyészek új vádat emeltek ellene blogbejegyzései miatt.

A belarusz blogger a tárgyalásán 2021. december 14-én
A belarusz blogger a tárgyalásán 2021. december 14-én

Ermasuk egyike annak a több tucat embernek Belaruszban, akiket az elmúlt hónapokban bíróság elé állítottak, mivel a hatóságok a 2020 augusztusi vitatott elnökválasztás óta brutálisan elfojtják az ellenvélemény bármilyen formáját.

Jogi aktivisták és ellenzéki politikusok szerint a szavazást Lukasenka 26 éves kormányzásának meghosszabbítása érdekében csalták el. Ezreket vettek őrizetbe az országos tüntetések során, és hiteles jelentések érkeztek a biztonsági erők kínzásáról és rossz bánásmódjáról. Többen meghaltak a megtorlások folyamán.

Sok belarusz ellenzéki vezetőt letartóztattak vagy arra kényszerítettek, hogy elhagyja az országot, miközben Lukasenka tárgyalni sem hajlandó az ellenzékkel.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és több más ország nem hajlandó elismerni Lukasenkát a választás győztesének, és több körben szankciókat rendelt el ellene és rezsimje ellen, választási csalásra és durva rendőri fellépésre hivatkozva.

XS
SM
MD
LG