Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Három éven belül hatodszor is parlamenti választást tarthatnak Bulgáriában


Rumen Radev kormányalakítási megbízást ad Marija Gabrielnek 2024. március 19-én
Rumen Radev kormányalakítási megbízást ad Marija Gabrielnek 2024. március 19-én

A Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt elutasította Rumen Radev bolgár elnök kormányalakítási felkérését, ezzel megnyitva az utat az előrehozott választások kiírása előtt.

Előzőleg már a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és korábbi koalíciós partnere, a Nyugat-párti Folytatjuk a változást – Demokratikus Bulgária (CC–DB) is bejelentette, hogy nem tudott új kormányt alakítani.

Az ITN lépése nyomán az államfő ügyvezető kormányt nevezhet ki, és hamarosan előrehozott választásokat írhat ki.

Bulgáriában amúgy is szavaznak június 9-én az európai parlamenti képviselőkről, ezzel párhuzamosan így a törvényhozás összetételéről is dönthetnének az állampolgárok. Ehhez azonban rövid időn belül új ügyvivő kabinetet kellene felállítani.

Bulgáriát a 2020-as korrupcióellenes tüntetések óta belpolitikai bizonytalanság sújtja. A tavaly áprilisi választásokig az országot ügyvivő kormányok irányították, mivel nem volt stabil választott koalíció.

Tavaly áprilisban a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért és a Demokratikus Erők Szövetsége végzett az élen. Két év alatt, 2021 áprilisa óta ez már az ötödik választás volt az országban.

Az alkotmány értelmében a bolgár parlamentnek nem kell feloszlatnia magát az előrehozott választás előtt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG