Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A kormány több milliárd eurónyi EU-s hitel felvételére jelentkezett az utolsó pillanatban


Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2021. június 25-én
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2021. június 25-én

Közel félmilliárd euróhoz a szupermérföldkövek teljesítése nélkül is hozzáférhetne a kormány. Tízből négy magyar nyolcadikos nem érte el az alapfokot sem szövegértésben – térképen a különbségek. Indoklás nélkül megszüntetik Derecskén a hajléktalanellátást.

Közel félmilliárd euróhoz a szupermérföldkövek teljesítése nélkül is hozzáférhetne a kormány

Közel ötszázmillió eurónyi finanszírozás előtt nyithatja meg az utat Magyarország számára valamikor jövő év elején a helyreállítási terv energiafejezetet is magában foglaló módosításának jóváhagyása, amelyet augusztus 31-én, néhány órával a határidő lejárta előtt nyújtott be a kormány Brüsszelben.

Erről is beszélt podcastsorozatunk új részében állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán, aki aláhúzta, hogy a kormány le kívánja hívni a helyreállítási alap hitellehetőségét, de ezzel mindössze a teljes összeg töredékére vonatkozóan lesz lehetőség a források könnyebb elérésére.

Tízből négy magyar nyolcadikos nem érte el az alapfokot sem szövegértésben – térképen a különbségek

Az utolsó kompetenciamérés alapján igen komolyan bezuhant a magyar nyolcadikosok szövegértése, durván negyven százalékuk az alapszintet sem érte el. Tavaly először volt online a teszt, ezért viszont más típusú problémák is közrejátszhattak, nem biztos, hogy ennyien nem értik, amit elolvasnak. Járásonként térképre tettük a 2022-es eredményeket, böngéssze őket végig!

Indoklás nélkül megszüntetik Derecskén a hajléktalanellátást

Szeptember 1-jétől utcára kerülhetnek a derecskei éjjeli menedékhely korábbi lakói. Az intézményt eddig olyan önkormányzati alapítvány működtette, amelynek kuratóriumi elnöke a Fidesz által támogatott polgármester. A megszüntető döntést kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag hozta meg a település képviselő-testülete.

Ismét bírálatok kereszttüzében az izraeli házrombolási politika

A ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi erőszak fokozódásával Izrael szélsőjobboldali kormányzata egyre agresszívebben folytatja a palesztin merénylők otthonának lerombolását. Jogvédők szerint azonban ez nem megoldás, ráadásul sokan kollektív büntetést emlegetnek.

Jogvédő szervezet: Továbbra is zajlik az ujgurok kényszerasszimilációja Kínában

Emberiség elleni bűncselekménnyel érnek fel a kínai hatóságok által a muszlim kisebbségek kárára elkövetett jogsértések az ország északnyugati Hszincsiang tartományában – közölte a Human Rights Watch (HRW).

Amit még tudni érdemes

Akkora útdíjemelést lengettek be, ami már az infláció letörését veszélyezteti (24.hu)

Jövőre a teherautók többségénél negyven-ötven százalék körüli mértékben, de a korszerűtlenebb járműveknél ennél is nagyobb arányban emelkedhetnek a használatarányos útdíjak a „szennyező fizet” elv alapján kivetett külsőköltség-díj alkalmazása miatt.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG