Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A tavalyelőtti szint alá esett a budapesti orosz nagykövetség diplomatáinak száma


Az orosz kémbankként is ismert Nemzetközi Befektetési Bank épülete Budapesten 2022. március 1-jén
Az orosz kémbankként is ismert Nemzetközi Befektetési Bank épülete Budapesten 2022. március 1-jén

Furcsán változik a budapesti orosz nagykövetség létszáma. Kétmilliót is kaphatna egy minisztériumi főosztályvezető. Testreszabott közbeszerzések Áder alapítványától milliárdos értékben.

Furcsán változik a budapesti orosz nagykövetség létszáma

Miután az európai országok egyre-másra kezdték el kitiltani a többek között kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatákat, Magyarországon érdemben növekedni kezdett az orosz nagykövetség létszáma. De csak rövid időre kellhetett nekik a jócskán megnövelt jelenlét: mostanra a tavalyelőtti szint alá esett az itt állomásozó nagykövetségi dolgozók száma. Még így is csak az itt lévő diplomaták kisebb részét tehetik ki, a sajtóban kémbankként elhíresült Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) száznál is több, diplomáciai mentességet élvező oroszt foglalkoztathat budapesti központjában.

Kétmilliót is kaphatna egy minisztériumi főosztályvezető

Rendeznék a minisztériumokban és a kormányzati igazgatásban dolgozók fizetését. A rendelettervezet szerint a kormányzati főhivatali vezetők esetében a bruttó bér 33–66 százalékkal nőne, akár kétmillió forintig. Az indoklás szerint „az illetménytáblák a 2019. január 1-jei hatálybalépésük óta nem változtak, indokolt az illetménysávok felső határának megemelése”. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy „ez nem eredményezi az illetménysávon belül megállapított illetmények automatikus megemelkedését”.

Testreszabott közbeszerzések Áder alapítványától milliárdos értékben

Hatszázmillió forintot tervez elkölteni a Kék Bolygó Alapítvány a fenntarthatóságról szóló rendezvénye kommunikációjára, szervezésre pedig több mint egymilliárdot. A kiírási szerződések viszont annyira speciálisak voltak, hogy csak olyan cégek indulhattak, akik dolgoztak már a Kék Bolygó Alapítványnak. Arra azért odafigyeltek, hogy ne csak egy pályázó legyen.

Három éve folyik a nyomozás egy 2,2 milliárdos költségvetési csalás miatt

Két éve, 2021 áprilisában letartóztatták a nemzeti sírkertek gondozására alakult Nemzeti Örökség Intézet több munkatársát. Eddig tíz gyanúsítottat hallgattak ki az ügyben egy 2,2 milliárd forintos költségvetési csaláshoz kapcsolódóan. Mostanra az érintettek közül mindenki szabadlábon van, a három éve folyó nyomozást szeptemberig meghosszabbították.

Volt miniszterek, államtitkárok állnak ki közös nyilatkozatban a pedagógusok mellett

Úgy látják, hogy a bosszú szándéka vezérli a döntéshozókat, amikor megvonják a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, ellehetetlenítik a sztrájkot, és a véleménynyilvánítás tilalmával büntetik a hivatásuk méltóságáért küzdő tanítókat és tanárokat. Az aláírók szerint aki az ország jövőjét, az utódok boldogulását a szívén viseli, annak most ki kell állnia a pedagógusok mellett, támogatnia kell küzdelmüket.

Jelentősen emelte a kormány a bevett egyházak kiegészítő jövedelempótlékait

Jövő évtől 61 milliárd forint fölé emeli a magyar állam a bevett egyházak jövedelempótlékaira és bizonyos zsidó egyházi célok támogatására szánt közpénzeket. Ezt az általánosabb jövedelempótlékot egy járvány alatti határozattal vezették be 2020-ban, első évben még csak 1,6 milliárd forintot szánva rá. A támogatás felekezetek szerinti szétosztásában Semjén Zsolt dönt majd, a felekezetek pedig saját belátásuk szerint oszthatják ki.

Az EU új Kína-politikájának kulcsszava lehet a kockázatcsökkentés

A szakítás Kínával nem kívánatos és nem is megvalósítható, azonban Európának csökkentenie kell a kockázatokat a kapcsolatrendszer érzékeny részein – mutatott rá az Európai Bizottság elnöke, aki néhány hónapon belül egy gazdasági biztonsági stratégiára fog előterjeszteni javaslatot.

Nincs büntetlenség: a G7 külügyminiszterei Oroszországról, Kínáról és Észak-Koreáról

A gazdag demokráciákat tömörítő G7-ek egységfrontot ígértek a Tajvant érő kínai fenyegetések és Oroszország ukrajnai háborúja ellen. A csoport külügyminiszterei találkozójuk után kijelentették, hogy elkötelezettek a Moszkva elleni szigorú szankciók erősítése és végrehajtása mellett.

Szívszorító lenne, de az ENSZ kész elhagyni Afganisztánt

Az ENSZ kész meghozni azt a szívszorító döntést, hogy májusban kivonul Afganisztánból, ha nem tudja rávenni a tálibokat, hogy hagyják dolgozni az afgán nőket a szervezetnél – közölte a világszervezet Fejlesztési Programjának (UNDP) vezetője.

Amit még tudni érdemes

Tízezrekkel kevesebbet keresnek több éve pályán lévő tanárok, mint a gyakornokok (Telex)

Tízezrekkel több pénzt vihetnek haza a gyakornokstátuszban lévő pedagógusok a több éve tanító, Pedagógus I. minősítéssel rendelkező kollégáikhoz képest. A PDSZ szerint nem új problémáról van szó, és a helyzet a státusztörvénnyel csak rosszabb lesz.

Napirendre akarták tűzni a Fideszben a svéd NATO-csatlakozást, de fentről leállították őket (Népszava)

Nincs időpont és immár indok sem, miért halogatja a kormánypárt a parlamenti szavazást. Szijjártó Péter bevallotta, hogy sértve érzik magukat.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG