Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: A török elnök teljes hátraarcot hajtott végre a svéd NATO-csatlakozás ügyében


Recep Tayyip Erdoğan török és Joe Biden amerikai elnök Vilniusban 2023. július 11-én
Recep Tayyip Erdoğan török és Joe Biden amerikai elnök Vilniusban 2023. július 11-én

A svéd alkuban csúcsosodott ki Törökország új keletű nyugati fordulata. „Technikai kérdés” – A svéd NATO-csatlakozásról egy éve húzódó magyar szavazás kronológiája. Büntethető-e az, aki nem a Fideszre szavaz?

A svéd alkuban csúcsosodott ki Törökország új keletű nyugati fordulata

Recep Tayyip Erdoğan török elnök tőle megszokott módon 180 fokos fordulatot hajtott végre a svéd NATO-csatlakozás ügyében, amelynek jóváhagyása az újraválasztását követően megkezdett, fokozatos Nyugat-párti fordulatba illeszkedik. A török elnök régóta próbál egyensúlyozni Oroszország és a Nyugat között, hogy a lehető legnagyobb haszonra tehessen szert, így kevesen számítanak arra, hogy új keletű nyugati fordulata mélyreható vagy hosszú távú irányváltás lenne.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy friss lendületet adott a NATO-csúcsnak Svédország tagságának lehetővé tétele, a szövetség ezzel egységet demonstrálhat Oroszország ukrajnai inváziójával szemben.

Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij ukrán államfő „példátlannak és abszurdnak” nevezte, ha országa nem kapna világos menetrendet az ülésen a belépésre vonatkozóan, de legalább meghívást a tárgyalások megkezdésére.

„Technikai kérdés” – A svéd NATO-csatlakozásról egy éve húzódó magyar szavazás kronológiája

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt a vilniusi NATO-csúcs előtt, hogy pusztán technikai kérdés, mikor ratifikálja a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást, mert támogatják a lépést. A szavazásra volt majdnem egy év, eddig mégsem történt meg, helyette sokféle magyarázat hangzott el. Cikkünkben ezeket szedtük sorba.

Büntethető-e az, aki nem a Fideszre szavaz?

A Fidesz politikusai gyakran hazugságnak és lejáratókampánynak nevezik hatalomgyakorlásuk európai uniós kritikáit, miközben időnként maguk hirdetik a demokrácia és a jogállamiság semmibevételét, ahogy Lázár János tette nemrég a rosszul szavazó hódmezővásárhelyiek kapcsán. Megnéztük, büntethető-e Lázár János.

Heti két hatósági ellenőrzés a NER-rel szembeszálló állatmenhelyen

Nagyjából heti két hatósági ellenőrzéssel vegzálják a Siófok-Törekiben lévő Dharma állatmenhelyet, amióta a terület nagy részére szemet vető vállalkozó vesztésre áll a különböző eljárásokban. Legutóbb egy kaput vetettek le a NAV végrehajtói egy csak papíron létező út miatt, így viszont balesetveszélyes helyzetet teremtettek.

Autópályákat zártak le Izraelben az igazságügyi reform ellen tüntetők

Kiújultak a tömegdemonstrációk a zsidó állam számos városában, miután a parlament első olvasatban elfogadta a legfelsőbb bíróság jogköreit erősen aláásó tervezetet, amely ellen már hónapokkal ezelőtt is hatalmas tiltakozások voltak országszerte.

Amit még tudni érdemes

Felsorolni is nehéz, mi mindenben csúsztat a kormány az EU költségvetéséről (Telex)

Orbán Viktor szerint csőd fenyegeti az Európai Uniót, mert „elfogyott a pénz”, ezért kért az Európai Bizottság több befizetést a tagállamoktól. Valójában túlnyomórészt új célokra vonnának be forrásokat. Az EU-nak nem kell csődtől tartania, de a magyar kormány vétófenyegetésétől igen.

Ez már a vég kezdete, a pályakezdő tanárok is elfogytak Magyarországon (Népszava)

Kevesebb mint kétezer friss diplomás, fiatal pedagógus állt munkába az elmúlt tanévben, miközben a nyugdíjba menők száma az ötezret is meghaladhatja idén – tudta meg a lap. Egy oktatáskutató szerint kifejezetten tragikus a helyzet.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG