Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Átütemezés híján megnehezítheti a magyar EU-elnökséget az Európai Parlament


Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban 2023. március 14-én
Az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban 2023. március 14-én

Ha már nem tudja megakadályozni, az EP megkeserítené a magyar EU-elnökség életét. Nem nagyon működik a dohányzás visszaszorítása Magyarországon. Feljelentették Böröndi Gábor honvéd főparancsnokot.

Ha már nem tudja megakadályozni, az EP megkeserítené a magyar EU-elnökség életét

Amennyiben a tagállamokat tömörítő tanács nem tesz eleget a felszólításnak, és nem kezdeményezi a a 2024 második felében esedékes soros magyar elnökség átütemezését, az Európai Parlament rendelkezésére állnak eszközök, amelyekkel megnehezítheti ezen időszakot, többek között a jogalkotás lassítása révén – figyelmeztettek képviselők közvetlenül a magyar jogállamiságról szóló újabb plenáris vita előtt.

Nem nagyon működik a dohányzás visszaszorítása Magyarországon

A szórványosan rendelkezésre álló adatok alapján nem igazán sikerül Magyarországon csökkenteni a dohányzást a WHO szerint. A magyar állam sem erőlteti meg magát, pedig ismert az állami leszoktatás leghatékonyabb módszere, csak az költségvetési bevételkieséssel is jár. A trafiktörvény után érdemben nőtt a rendszeresen dohányzó fiatalok aránya, noha papíron ez volt a fő indok.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy ezzel szemben Svédország lehet az első füstmentes ország az Európai Unióban.

Feljelentették Böröndi Gábor honvéd főparancsnokot

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott feljelentés szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt, amikor Böröndi Gábor május elején Szentendrén megalázó stílusban beszélt a honvédség sofőrjeiről, és bejelentette, hogy tanításra viteti őket a szolnoki Különleges Dandár parancsnokával. Az 58 sofőrt autóbuszra terelték, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük olyan körülmények között, amelyek kimeríthetik a kínzás fogalmát.

Vagyonmentés, üzlet vagy titkosszolgálati feladat? Orosz cégek Magyarországon

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta eltelt másfél évben megélénkült az oroszok üzleti aktivitása Magyarországon. A hazánkban működő orosz cégek 15 százalékát a háború kitörése után alapították. A Szabad Európa újságírói annak jártak utána, mivel foglalkoznak ezek a cégek és mi motiválhatja tulajdonosaikat, amikor Magyarországon terjeszkednek. Sztoriban című podcastunkban Keller-Alánt Ákos beszélt a cikk keletkezésének hátteréről.

Bíróság: A hulladékkoncessziós szerződés mellékletei is nyilvános adatok

Újabb ítélet született a kormány által favorizált 35 éves koncessziós szerződésekkel kapcsolatban. A Szabad Európa áprilisban nyert az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteinek nyilvánosságra hozatalában a bíróságon. Most a Transparency International járt hasonlóképpen: az ítélet szerint ki kell adni a hulladékkoncessziós szerződés mellékleteit is. A kormány nyilvánosságra hozza a szerződéseket, azonban a lényeg, vagyis a pénz a mellékletekben van.

Amit még tudni érdemes

Egymás után vallottak a polgármesterek arról, hogyan kellett volna visszagurítaniuk az uniós pénzeket a Fidesz kampányába (444)

Három Jász-Nagykun-Szolnok megyei polgármester is arról vallott a Fővárosi Törvényszéken, hogy a 2018-as választások előtt a térség fideszes képviselőjének emberei azzal keresték meg, gurítsanak vissza tíz-húsz százalékot a településnek járó EU-s pénzből a kampányra.

Történelmi, négyszázmilliárdos veszteség a jegybanknál, és még rosszabb jön, a kormány pedig nem akar fizetni (HVG)

Hiába nyert nagyot a forint gyengülésén a jegybank tavaly, a brutális kamatkiadások miatt 402 milliárd forint veszteséggel zárt. Idén a veszteség még nagyobb lehet, a jegybank saját tőkéje szinte biztosan negatívba fordul. A kormánynak veszteségtérítést kellene fizetnie, de nagyon úgy tűnik, hogy meg akarja spórolni.

Inkább Kína, semmint az OTP érdekében vétózhatja a magyar kormány az újabb uniós szankciót (24.hu)

A legtöbbet az OTP ukrán listázásáról beszélnek a magyar kormány új uniós vétóival kapcsolatban, pedig itt kevés eredményt lehet elérni. Valójában a fontosabb üzenet Kínának szólhat, az új szankciós csomag ugyanis kifejezetten árthat a távol-keleti szuperhatalomnak.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG