Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Az addikció magas szintje komoly problémákat jelez a magyar társadalomban


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Addiktológus: A magyar lakosság elképesztően rossz állapotban van. „A homofób kampányok kis befektetést igényelnek, és ahhoz képest nagyon működőképesek.” Az átalakulás éve: rá sem lehet ismerni az európai energiapiacra.

Dr. Szemelyácz János addiktológus: A magyar lakosság elképesztően rossz állapotban van

Magyarországon az utóbbi 12 évben elfogytak a preventív programok, EU-s pályázatokból lehet csak ilyet csinálni. 2020-ban megszűnt a nemzeti drogstratégia, és nem készült új, alkoholstratégiánk pedig nem volt soha, a kormány rendészeti eszközökkel próbálja a helyzetet kezelni, miközben ez láthatóan eredménytelen – mondja dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus.

A szakember a Szabad Európa podcastsorozatában, a Szelfiben arról is beszélt, hogy a magyar lakosság elképesztően rossz állapotban van, és ha a függőségek, az addikció magas szinten pörög az országban, az szerinte azt jelzi, hogy társadalmi szinten komoly problémák vannak, ahogy ő fogalmaz, nagyon sok addiktív sztorit nem addiktológus tud megoldani.

„A homofób kampányok kis befektetést igényelnek, és ahhoz képest nagyon működőképesek” – Takács Judit szociológus

Most, hogy a kormány – kommunikációja alapján – újból a pedofíliát és a homoszexualitást összekapcsoló jogalkotásra készül, megkérdeztük Takács Judit szociológust a homofóbia társadalmi beágyazottságának változásairól.

„Az Orbán-rendszer felfogható egyfajta társadalmi kísérletként is: ha rengetegszer mondasz el valamit, a végén elhiszik. Ezt nemcsak a melegekkel vagy a transz emberekkel kapcsolatban látjuk, hanem a menekültekkel és az ukránokkal kapcsolatban is. Ettől a szemlélő nagyon megriadhat, mert látja, hogy működik, ha ötszázszor elmondasz valamit” – mondta a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora.

Az átalakulás éve: rá sem lehet ismerni az európai energiapiacra

Sokat bírálják az európai tagállamokat, hogy bár az orosz földgázbeszerzés mára rendkívüli mértékben lecsökkent, de cseppfolyósított formában még mindig vásárolnak Oroszországtól. Az Európai Bizottság most arra szólítja fel az országokat, hogy ezt is fejezzék be, mert a globális piacon van elegendő energia. Ugyanakkor az újból növekedésnek indult kínai gazdaság vásárlóereje árnyalja ezt a képet.

Simkó Edit pedagógus: „Ha nem szólok, akkor van félnivalóm, mert akkor árulom el a gyerekeket meg a jövőnket”

A pedagógustiltakozások emblematikus alakja a Szabad Európának adott interjúban elmondta, hogy állampolgári kötelességének érzi, hogy felszólaljon az oktatásért. Hisz benne, hogy lehet alakítani maga körül az életet, nem csak elvegetálni benne. Azt is vallja: gondolkodó embert kell nevelni az iskolában, aki önismeretre is képes, és boldog.

Ismerős tanulság: nehéz úgy rendszerellenesnek lenni, ha benne szeretnék lenni

Ruff Bálint elemző a Szabad Európa podcastjában az elmúlt harminc év külpolitikai mélypontjának nevezte a NATO-bővítés magyar blokkolását, ráadásul szerinte ennek az árát évtizedekig fizetni fogja az ország. Az ellenzéket értékelve azt mondta, hogy két párt mutat aktivitást, de értetlenségük a fiatalokat a Mi Hazánkhoz és a Kutyapárthoz sodorják.

Nastyának nehéz volna visszatérni Szentpétervárra – Nemzetközi önkéntesprogram Kecskeméten

Az EU-csatlakozás előtt is több nemzetközi önkéntesprogram volt elérhető a magyar fiataloknak, azóta további lehetőségek nyíltak. A Stipendium Hungaricum és az European Solidarity Corps (ESC) pályázataival a magyar pályakezdők nemzetközi kapcsolatokat építhetnek. Az ország ugyanígy fogad külföldről érkező fiatalokat. Kecskemét városában jelenleg tucatnyi külföldi önkéntes végez kulturális munkát, és három kecskeméti fiatal él hosszabb ideig más országban az ESC támogatásával.

Ötezer fős hadsereget állítana fel az Európai Unió

Néhány évvel ezelőtt még élénk tiltakozás kísérte azt a gondolatot, hogy az EU-nak legyen saját katonasága, hiszen a közösséget védik a nemzeti hadseregek és a NATO is. Aztán egyre több olyan geopolitikai fejlemény történt, amely csendre intette az ellenkezőket. Mostanra tényként kezelik, hogy hamarosan lesz közös hadsereg, és folyik is az ezzel kapcsolatos európai jogalkotást. Legalább egy fontos dolog azonban még hiányzik: a pénz.

Kína és Oroszország katonai együttműködése nem csak az ukrán hadszíntérre gyakorol hatást

A nyugati világot nem kis aggodalommal tölti el, hogy Oroszország és Kína katonai együttműködése az elmúlt években új lendületet vett, ami a háború alatt sem csökkent. Elemzők szerint azonban Oroszország nyílt katonai támogatása jelentős elmozdulás lenne a hivatalos pekingi narratívától, az ukrán hadszíntér pedig leköti a Nyugat figyelmét, és ez nagyon jól jön a kínai törekvéseknek a világ többi részén.

Nincs föld, de nincs probléma: Hollandia az EU napenergia-programjának élére tört

Hollandiában van a legtöbb egy főre jutó napelem Európában, amit úgy értek el, hogy vízfelületekre, parkolókra és hulladéklerakókra is telepítettek paneleket. Szakértők szerint a napelem-energia és a hozzá kapcsolódó iparág növekedésének kulcsa a mezőgazdasággal való együttműködés.

Amit még tudni érdemes

A magyarokra „nyomást kell gyakorolnunk” – kiszivárgott iratok tárják fel az orosz vezetésű budapesti bank megroppanását (Telex)

A budapesti székhellyel működő Nemzetközi Beruházási Bank az ukrajnai háború megindításakor igyekezett magabiztosnak látszani, a színfalak mögött ugyanakkor hamar eluralkodott a pánik.

Már több mint 300 tanár csatlakozott az emelt szintű érettségi bojkottjához (Népszava)

Az ellen tiltakoznak, hogy az oktatási kormányzat nem foglalkozik érdemben a pedagógusok, diákok, szülők követeléseivel.

Publicus: A magyarok többsége egyetért az orvosok tiltakozásával (HVG)

Még a kormánypárti szavazók 43 százaléka is úgy látja, hogy a doktorok a betegbiztonság javításért küzdenek, és csak 33 százalékuk tartja felelőtlennek a tiltakozást.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG