Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Brüsszel kérdésekkel fordul Budapesthez a bírói reformok végrehajtásával kapcsolatban


EU-zászlók az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt
EU-zászlók az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt

Kérdések jönnek, még nem zárul le a bírói reformok vizsgálata az EU-ban. Egy lopott csókból európai politikai botrány, majd jogalkotási láz kerekedett. Panaszt tesz a TASZ, szerinte a rendőrök biztosítás helyett akadályozták a pénteki tüntetést.

Kérdések jönnek, még nem zárul le a bírói reformok EU-s vizsgálata

Körülbelül tíz kérdést kell megválaszolnia a magyar kormánynak ahhoz, hogy zöld utat kapjon ősszel az Európai Bizottságtól a kohéziós források egy részének kifizetésére. Pénteken átadták az eddigi utolsó magyar pozíciót az Erasmus-ösztöndíjak rétestésztaként nyúló ügyében.

Egy lopott csókból európai politikai botrány, majd jogalkotási láz kerekedett

A nem nemet, az igen pedig igent jelent két ember intim kapcsolatában – ezt a mondatot szeretné paragrafusokba önteni az európai uniós politika. A folyamatnak különös jelentőséget adott a spanyol csókbotrány, amikor a labdarúgó-szövetség elnöke szájon csókolta az egyik játékost. Hogy annak a történetnek mi lesz a vége, azt egyelőre nem tudjuk, az Európai Bizottság elnöke azonban már új jogszabályról beszél, az EP-képviselők pedig indulatos vitában küldték el melegebb éghajlatra a spanyol sportvezetőt, illetve mindenkit, aki hasonló viselkedést tanúsít.

Panaszt tesz a TASZ, szerinte a rendőrök biztosítás helyett akadályozták a pénteki tüntetést

A rendőrség érvelése szerint a tiltakozók jogellenesen próbáltak a Karmelitához vonulni, a rendőrsorfal lökdösése balesetveszélyes volt. A TASZ szerint viszont az egyetlen dolog, ami jogellenessé tehette volna a pénteki tüntetést, ha elveszti békés jellegét, ez azonban nem történt meg.

A minisztériumnak is feltűnt, hogy gond lehet a hulladékkoncesszióval

A korábbi cégek egy jelentős része nem írt alá a Mol hulladékos társaságánál, a MOHU-nál. Azért nem szerződtek le, mert a vállalat ötféle kötbért követelhet, cserébe viszont nem garantál semmit. Azt sem, hogy lesz elég munka, illetve megéri velük dolgozni. A MOHU egyébként is csak többkörös tárgyalás után szerződik, amelynek része az árlejtés, amikor negatív liciten kell a korábbi áraik alá menniük a hulladékpiacon továbbra is dolgozni akaró cégeknek.

Gabonát szállító hajó hagyta el az ukrán Csornomorszk kikötőjét

Először hagyta el teherhajó az ukrajnai Csornomorszkot a gabonaegyezmény összeomlása óta. Kijev azt teszteli, hogy képes-e felszabadítani tengeri kikötőit a gabonaexport számára.

Lengyel választás – szélsőjobboldali kihívással néz szembe Ukrajna kapcsán a kormányzó párt

Az ukrán gabonaimport lengyelországi betiltása nagyobb dilemmát jelez a szorosnak ígérkező októberi választások előtt: hogyan tudják a kormányzó nacionalisták ellensúlyozni a szélsőjobboldal nyomását, mivel Varsó továbbra is támogatni szándékozik Kijevet az oroszok elleni háborúban.

Németország neonáci csoportot tiltott be, tíz tartományban tartottak razziát

A német kormány betiltotta a Hammerskins Németország nevű neonáci csoportot, és razziát tartott több tucat tagjának otthonában. A csoport egy amerikai szélsőséges csoport hajtása, és Európa-szerte kiemelkedő szerepet játszik.

Amit még tudni érdemes

Titokzatos milliárdok fűtik a NER-propaganda nehéztüzérségét (24.hu)

Legalább nyolcmilliárd forint érkezett az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányokat folytató szervezetekhez úgy, hogy az összeg forrásáról semmi sem deríthető ki.

Rossz nézni, mennyi utolsó helyet szedett össze Magyarország az OECD oktatási jelentésében (Qubit)

A jelentés kifejezetten sötét képet fest a hazai helyzetről: a 38 országból álló mezőnyben sok listán a legutolsó helyen állunk a kezdő tanári fizetések összegétől kezdve (Németországban egy pályakezdő pedagógus több mint négyszer annyit keres, mint Magyarországon) az oktatás minőségével összefüggő felnőttkori tevékenységekig.

Százmillió euró a tét, a BKV már az eredeti beszerzési ár csaknem felét követeli a 3-as metró kocsijait gyártó orosz cégtől (Népszava)

A metróper négy éve indult el a Fővárosi Törvényszéken, de még mindig csak a perfelvételnél tartanak. Messze még a vége.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG