Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Erősödő magyarországi LMBTQ- és bevándorlóellenességről számolt be egy ET-bizottság


Az Európa Tanács strasbourgi központja 2017. október 31-én
Az Európa Tanács strasbourgi központja 2017. október 31-én

ET-bizottság: Magyarországon erősödik az LMBTQ- és migránsellenes közbeszéd. Orbán Viktor: Nem kell felcsattanni, ha Matolcsy György mond mindenféléket. Gulyás Gergely az Erasmus-ügyről: Ez egy magyarellenes, faji alapú bosszú.

ET-bizottság: Magyarországon erősödik az LMBTQ- és migránsellenes közbeszéd

Bizonyos kérdésekben javulást lát az Európa Tanács rasszizmusellenes bizottsága (ECRI), ugyanakkor Magyarországról szóló, csütörtökön bemutatott jelentésében aggodalmának adott hangot az LMBTQ-közösséghez tartozó személyek növekvő mértékű megbélyegzése, illetve a politika és a közbeszéd fokozódó idegenellenessége miatt.

Az ECRI ezenfelül felszólította a kormányt, hogy vessen véget a roma gyerekek de facto iskolai szegregációjának, valamint fogadjon el átfogó stratégiát a migránsok társadalmi beilleszkedésére vonatkozóan.

Orbán Viktor: Nem kell felcsattanni, ha Matolcsy György mond mindenféléket

A miniszterelnök szerint vita van a jegybank és a kormány között az infláció kezelésének módjában, és ha nem sikerül dűlőre jutni, „akkor előbb-utóbb a kocsi az árokban köt ki”, ugyanakkor lát esélyt a megegyezésre, ha valóban csökkenő tendenciát mutat az infláció.

„Szokatlan nekünk, de nem kell felcsattanni azon, ha a jegybankelnök úr, aki egyébként is egy színes egyéniség (…) mond mindenféléket. Ugyanis nyilvánvaló, hogy ezt a helyzetet a jegybank más módon kívánja kezelni, mint a kormány” – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén.

Gulyás Gergely az Erasmus-ügyről: Ez egy magyarellenes, faji alapú bosszú

„Ez egy magyarellenes, ha csúnyát akarok mondani, akkor faji alapú bosszú” – így minősítette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, hogy az Európai Bizottság javaslatára felfüggesztették az Erasmus+- és a Horizont programokat a huszonegy, alapítványi fenntartásúvá vált egyetem esetében. Szerinte ennek fő oka, hogy Magyarország a migráció, a gyermekvédelem és az ukrajnai háború kérdésében eltérő álláspontot képvisel, mint az EU.

A magyar kormány ügyei az Európai Bíróságon: az egyikből pénzbüntetés is lehet

Nemrég három új ügyben is az Európai Unió Bírósága elé idézte Magyarországot az Európai Bizottság. Marihuána, tanúvédelem, megújuló energia – ezekben a témákban a magyar kormány a közös EU-s érdekek ellenében politizál, illetve elmaradásban van. Mi várható az eljárásokban? – erről szól a Szabad Európa legfrissebb podcastja.

Háborús idők és hadigazdaság: még több lőszert küldene az EU Ukrajnának

Az ukrán hadsereg készletei kimerülőben vannak, ezért az EU-ban az a javaslat fogalmazódott meg, hogy a tagállamok a saját készleteikből küldjenek lőszert, ezzel párhuzamosan pedig drasztikusan növelni kell az európai védelmi ipar kapacitásait. Mindehhez azonban még több pénzre lesz szükség. Thierry Breton belső piaci biztos leszögezte: „Egyfajta hadigazdaság felé kell elmozdulni az ellátás és a védelmi ipar tekintetében.”

Ukrajna nem csak átvészelte a telet, lassan már energiát exportálna – interjú Myron Wasylykkal

A megújulókat leszámítva minden területen egyre jobban áll az ukrán energiaellátás, hamarosan újra nettó exportőrré válnának. Az infrastruktúra és a lakosság terrorbombázása ez idáig nem érte el a célját. Magyarországról eddig 140 ezer tonna dízelt vettek, és általában jó a kapcsolat a hazai energiacégekkel. Orbán Viktor álláspontját viszont teljesen érthetetlennek tartja, és történelmi ismeretei bővítését javasolja. A Naftogaz, azaz a legnagyobb ukrán gázcég pár hónapja leköszönt vezérigazgatói tanácsadójával, a jelenleg Kijevben lévő Myron Wasylykkal beszéltünk.

Újabb orosz légicsapás-sorozat Ukrajnában

Miközben tovább dúlnak a harcok Bahmutnál, országszerte számos várost rakétatámadás ért, aminek következtében több ember életét vesztette, és ismét áramkimaradások voltak. A légicsapások miatt az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény áramellátása is megszűnt, így működésbe kellett lépniük a dízelgenerátoroknak.

A tiltakozás hatására visszavonták a külföldiügynök-törvényt Georgiában

Az erőszakba torkolló hazai tüntetések és az éles nyugati bírálatok hatására a georgiai kormánypárt visszavonta a külföldi ügynökökről szóló, orosz mintára született, de Magyarországról is ismerős törvénytervezetet, amelynek értelmében minden, több mint húsz százalékban külföldről finanszírozott szervezetnek külföldi ügynökként kellett volna nyilvántartásba vetetnie magát jelentős pénzbírság terhe mellett.

Amit még tudni érdemes

Hiába mentek milliárdok a férőhelyek bővítésére, még mindig csordultig vannak az ország bölcsődéi (G7)

Az ország több pontján, egészen pontosan hét járásban haladja meg a bölcsődébe beíratott gyerekek száma a férőhelyekét, több tucat járásban pedig 95 százalék fölötti a kihasználtság. Ez ugyanakkor jelentős javulás az öt évvel ezelőtti állapothoz képest.

Még kevesebb lombikkezelés sikeres, mióta a kormány milliárdokért átvette a meddőségi klinikákat (HVG)

Hosszú ideig titokban tartotta a kormány, mennyi esélye van egy párnak ma Magyarországon arra, hogy lombikbabája szülessen. A nemrég nyilvánosságra hozott – erősen kozmetikázott – számok alapján nem véletlenül: a magyar klinikák hatékonysága elmarad az európai átlagtól, tízből kevesebb mint két nő jár sikerrel.

Freedom House: Az albánnál is mélyebbre süllyedt a magyar demokrácia helyzete (Telex)

Tovább romlott Magyarországon a demokrácia helyzete az amerikai civil szervezet jelentése szerint.

Megszereztük az Orbán Viktor bejelentése mögötti kormányzati számítást (Index)

A portál birtokába került egy március eleji kormányzati előadás prezentációja, amely feltárja az újabb gázerőművek építéséről szóló, Orbán Viktor által is megerősített döntés hátterét.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG