Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Hosszú idő után először juthat EU-s pénzhez Magyarország, ha a héten meglesz a jóváhagyás


Orbán Viktor a Fidesz harmincadik kongresszusán, 2023. november 18-án
Orbán Viktor a Fidesz harmincadik kongresszusán, 2023. november 18-án

Küszöbön áll a 4,6 milliárd eurós magyar terv jóváhagyása. Lakner Zoltán: „A szelektív jogalkotás és jogalkalmazás, ez maga a rendszer.” A szerb hatóságok nem tudnak arról, amit a magyar fél állít, hogy az embercsempészeket a tálibok irányítanák.

Küszöbön a 4,6 milliárd eurós magyar terv brüsszeli jóváhagyása

Értesüléseink szerint az Európai Bizottság jövő keddi ülésén más tagországokéval együtt megkaphatja a zöld jelzést az idén augusztus végén benyújtott, kölcsönkérelemmel módosított magyar helyreállítási terv is az orosz energiafüggőség csökkentését célzó REPowerEU dokumentációjával együtt.

Lakner Zoltán: „A szelektív jogalkotás és jogalkalmazás, ez maga a rendszer”

Kevés jelképesebb dolog van Magyarországon, mint az, hogy iskolapszichológus meg szociális munkás alig van az iskolákban, iskolarendőrök viszont igen – mondja Lakner Zoltán politológus. L. Simon László kirúgása kapcsán az Elemzőben egyebek mellett a gyermekvédelminek nevezett törvényről, valamint a betarthatóságáról is beszéltünk. A szakértő szerint miközben a kormány stabilitást hirdet, és az az állítása, hogy a kétharmad teremti meg a viszonyokat kiszámíthatóvá tevő jogbiztonságot, a politikai hatalom koncentráltsága valójában teljes ellenőrizhetetlenséget hoz létre.

A szerb hatóságok nem tudnak arról, amit a magyar fél állít, hogy az embercsempészeket a tálibok irányítanák

A szerbiai Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség nem tud arról, hogy kapcsolatban állnának tálibokkal a Vajdaságban aktív embercsempészek, márpedig egy magyar nemzetbiztonsági jelentés azt állítja, hogy az iszlamista szervezet közvetlen irányítás alá vette az ottani afganisztáni embercsempész csoportokat. A BVOP közölte: 1810 külföldi embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből.

Ungár Péter: Nincs rock & roll hörgés nélkül

Ugyanattól a körtől kapta a kampányára Karácsony Gergely az ötszázmillió forintot, mint Márki-Zay Péter a három-négymilliárdot – állítja Ungár Péter. Szerinte nem az amerikai külügyet kell keresni a mikroadományozók mögött, hanem valamit, ami a mélyállammal, a szolgálatokkal kapcsolatos. Azt is megtudhatja interjúnkból, hogy melyik volt pártelnök beszélt „keletmoldáv fegyverkereskedők stílusában” az LMP társelnökével. Kiderül, kikkel tárgyal mint alternatív főpolgármester-jelölt, hogy milyen tárgyalásokat vezet Karácsony Gergely, és hogy az édesanyja, Schmidt Mária gyakran tesz-e neki keresztbe.

Barukh: „Nem tudom elképzelni, hogy akik hazajönnek a háborúból, azok ne rúgják ki páros lábbal ezeket az embereket a kormányból”

43 évesen döntött úgy, hogy elhagyja Magyarországot, mert, ahogy mondja, nem funkcionált itthon. Két gyermekével és feleségével végül a visszatérési törvény segítségével Izraelbe mentek, az Arava-sivatag egyik kibucába. Nem volt egyszerű dolguk. A felesége utálta a negyven-ötven fokot, de Barukh ott kezdett el verseket írni, és lett a sivatagi magyar irodalom legnagyobb élő költője. Podcastunkban többek között a katonaságról és az izraeli politikai vezetés hibáiról beszélgettünk.

Nem volt szükség Orbánra a költségvetési alku kisiklatásához

Minden látszat ellenére nem Orbán Viktor a fő kerékkötője az EU-s keretköltségvetés valószínűleg jövő évre átcsúszó félidei felülvizsgálatának. A magyar miniszterelnök így is fog több dossziét, miközben a befagyasztott kifizetéseknél még mindig őt fogják.

Elemző: Oroszország profitálni próbál az Izrael és Hamász közötti háborúból

Az orosz elnök három napot várt a megszólalással a Hamász október 7-i terrortámadását követően, és akkor is az Egyesült Államokat tette felelőssé a mészárlásért a terrorszervezet helyett. Szakértők szerint Vlagyimir Putyin a Nyugat elleni harcának eszkalációjára próbálja felhasználni a gázai háborút.

Oroszország több esetben sem fizette ki szerződéses katonáit

Oroszország úgy próbálja fenntartani hadserege létszámát, hogy a politikailag kockázatos besorozás helyett a Kreml által „nagyon-nagyon vonzónak” nevezett feltételeket kínál a szerződéses katonáknak, ha jelentkeznek harcolni Ukrajnába. A Szabad Európa orosz oknyomozó csoportja viszont számos olyan esetet talált, amikor az ígért juttatások soha nem érkeztek meg.

Amit még tudni érdemes

Vehetne-e Orbán nyugati fordulatot a külpolitikában? (HVG)

A Fideszen belül már hosszú hónapok óta rebesgetnek valamiféle külpolitikai fordulatot, de egyelőre nem látni jelét. Pedig Orbán Viktor már nem egyszer bizonyította: ha érdekei úgy kívánják, bármikor képes éles váltásokra külkapcsolataiban.

Tiborcz István ingatlanalapjai is nyerhetnek a kormány új letelepedési programján, az EU-nak is vannak fenntartásai (Népszava)

Megdobhatja az Orbán Viktor vejéhez köthető két ingatlanalap forgalmát az aranyvízumhoz hasonló vendégbefektetői jogviszony.

Jött a fideszes ügyvezető, majd egy hét múlva az 1,5 milliárdos állami megrendelés is (Átlátszó)

„A kormány már egy világjárványnál is a betegeken akar keresni?” – kérdezte a parlamentben 2009-ben Kupper András, majd szót emelt a negyvenszázalékos profit ellen. A koronavírus-járvány során viszont a volt fideszes politikus által egy hete vezetett cég kapott 1,5 milliárdos megbízást.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG