Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Immár nyolc hónapja toronymagasan vezeti Magyarország az inflációs rangsort az EU-ban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Háromszor akkora a magyar infláció, mint az EU-átlag. Magyarországi céget is szankcionált az USA kiberfegyver fejlesztése miatt. Több mint tízszer annyit kereshetnek a focisták a Fradinál, mint az Újpestnél.

Háromszor akkora a magyar infláció, mint az EU-átlag

Nagyon kilóg a magyar adat az Európai Unió inflációs rangsorából, amelyet toronymagasan vezetünk. A második helyezett Szlovákiában közel feleakkora ütemben nőttek a fogyasztói árak, mint hazánkban.

Magyarországi céget is szankcionált az USA kiberfegyver fejlesztése miatt

A Pegasus megfigyelőprogramhoz hasonló Predatort fejlesztő vállalat ellen vezetett be szankciókat az Egyesült Államok. Az észak-macedón–izraeli hátterű cégnek magyar leányvállalata is van, amely szintén szankciós listára került. A Predatort egyebek mellett bevetették Görögországban egy újságíró ellen, Egyiptomban pedig ellenzéki politikusokat figyeltek meg vele.

Több mint tízszer annyit kereshetnek a focisták a Fradinál, mint az Újpestnél

Az UEFA éves összefoglalójának és a hazai vállalati beszámolóknak köszönhetően hozzávetőleges becslést lehet mondani a hazai élvonalbeli focisták tavalyi nettó átlagkeresetéről klubonként. Az eredmények nagyságrendi különbségeket mutatnak; az FTC messze kiemelkedett a mezőnyből, jócskán leszakadva követte csak a Fehérvár, a Felcsút és a Kispest.

NER-közeli cégeknek lejt a pálya? Kik profitálhatnak a magyar űrstratégiából?

Hogyan hálózta be a magyar űrágazat legtöbb területét egy kormányközeli üzleti kör, és ki profitálhat a magyar űrstratégiából vagy a HUNOR űrhajósprogramból? Komoly üzleti lehetőségeket rejt az űripar: a ma négy-ötszázmilliárd dolláros iparág a következő évtizedekben a többszörösére is nőhet. Ez a piac most születik meg, még lehet befolyásolni, hogy kik legyenek a főszereplők. Ezt elemezte háromrészes cikksorozatában Keller-Alánt Ákos, aki most a Sztoriban podcast vendége volt.

Sokkal kevesebb a fizetésük az elsőéves rezidenseknek, mint amire számítottak

Havi egy-kétszázezer forinttal kevesebb a jövedelmük az elsőéves rezidenseknek év eleje óta, mert nem írták ki számukra a pályázatokat, hanem előzetes tájékoztatás nélkül megszüntették a tizenkét éve működő ösztöndíjrendszert. Az egészségügyi kormányzat szerint a béremelés óta már eleget keresnek a rezidensek ösztöndíj nélkül is.

Nem létező vasúti kocsira adtak el helyjegyeket a MÁV-nál

„Szombat reggel a Szombathelyről Budapestre 7 óra 10 perckor induló InterCity vonaton sokaknak szólt a helyjegye a 414-es számú, első osztályú kocsira, de ilyen kocsi nem volt, így az utasoknak állniuk kellett, és a légkondi sem működött”tudta meg egy utastól a Nyugat.hu.

Brit kémfőnök: Mesterséges intelligencia felhasználásával zavarják az orosz fegyverellátást

A brit külső hírszerzés (MI6) vezetője arra számít, hogy a nyugati szolgálatoknak egyre erősebben kell majd fókuszálniuk a mesterséges intelligencia ellenséges államok által rosszindulatúan használt nyomon követésére. Richard Moore azt is közölte, hogy Oroszország ukrajnai inváziója kifulladóban van, a jelek szerint Moszkvának nincs sok esélye az újabb lendületvételre.

Szorul a hurok a Paksi Atomerőmű körül: már tankolni sem csak az oroszokkal lehet

„Bármilyen szankció az atomenergiával vagy a Roszatommal szemben Magyarország alapvető nemzeti érdekeit sértené” – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter sokadszorra február végén. A politikus azt ellenezte, hogy az atomenergiát is felvegyék az Oroszoroszág elleni tizedik uniós szankciós csomagba. Azóta többször is amellett érvelt, miért nem kellene az Európai Uniónak előmozdítania a Roszatom és az orosz nukleáris technológia tiltását. Arról azonban eddig sem ő, sem az ügyben Magyarországon leginkább érintett, állami tulajdonú MVM nem beszélt, hogy az indoklásként elhangzó érvek alól kicsúszik a talaj.

Amit még tudni érdemes

Mindig a maximális kedvezményt adják Szijjártóék a kínaiaknak az akkumulátorversenyben (24.hu)

Lassan alig marad már olyan térség Magyarországon, ahol ne működne, épülne vagy ne lenne tervben az elektromosautó-iparhoz kapcsolódó beruházás. A portál listába szedte és térképre vitte mindet.

Az összes LMBTQ-könyv eltávolítását mérlegeli boltok tucatjaiból a Libri a melegellenes törvény miatt (Telex)

Valódi esély van arra, hogy magyar könyvesboltok sokaságából teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást.

Több mint kétezren már be is adták a felmondásukat a státusztörvény miatt (Népszava)

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerint sokan tanév közben fogják elhagyni a pályát, és kétséges, hogyan pótolják őket. Úgy véli, a kormány a nyugdíjas tanárok visszahívásával igyekszik majd elkenni a munkaerőhiányt.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG