Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Karácsony Gergellyel ellentétes karakter indítását jelentheti be ősszel a Fidesz a fővárosban


Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2023. június 6-án
Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2023. június 6-án

„Tarlós István típusú, városüzemeltető menedzser” lehet Karácsony Gergely fideszes kihívója. Amiről a szupermérföldkövek mellett ritkábban hallani: az EU-s jogsértési eljárások állapota. Csányi Vilmos: Könyörgök, nincs ellenség.

„Tarlós István típusú, városüzemeltető menedzser” lehet Karácsony Gergely kihívója a Fidesz részéről

Az összes elnyerhető önkormányzati pozíció felét szeretné saját jelöltjeinek a Demokratikus Koalíció a 2024-es helyhatósági választáson – értesült a Szabad Európa. A Fidesz még ősszel megnevezheti saját főpolgármester-jelöltjét, akinek a karakteréről is beszélt lapunknak egy kormánypárti forrás.

Amiről a szupermérföldkövek mellett ritkábban hallani: az EU-s jogsértési eljárások állapota

Ötvennél is több kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen, de még így is a jól viselkedő EU-s tagállamok közé tartozunk. De miért állunk akkor mégis a szőnyeg szélén? Mert ebben az esetben sem a mennyiség, inkább a minőség számít; és a szupermérföldkövekre akkor még nem is tértünk ki. Egyebek mellett erről beszéltünk állandó brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal podcastsorozatunk friss részében.

Csányi Vilmos: Könyörgök, nincs ellenség

Az etológusprofesszor szerint a magyar társadalom most jutott el oda, hogy felfogja: bevezették a kapitalizmust. Mészáros Lőrincnek is lehet jachtja, ha van rá pénze. Az, hogy törvényesen szerezte-e, vagy sem, más kérdés. Ha nem, akkor olyan jogszabályok kellenek, amelyek orvosolják a helyzetet.

Kétségbeesés és tehetetlen düh – Hallgatók a METU-n történt kirúgásokról

Sokkolta a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) kommunikáció szakos hallgatóit az a váratlan fejlemény, hogy az új, Fidesz-közeli dékán a félév kezdete előtt néhány nappal kirúgta a képzést vezető Murai Andrást és két másik tanárt. Azóta legalább tíz oktató jelezte, hogy nem tanít tovább a METU-n. A Szabad Európának nyilatkozó hallgatók felháborítónak tartják a történteket.

Nézeteltérések hátráltatják a törökországi orosz gázelosztó tervét

Csúszik Oroszország törekvése, hogy Törökországban hozzon létre földgázelosztót az európai eladások kiesésének pótlására, mert nézeteltérések vannak azzal kapcsolatban, hogy ki irányítsa – mondták bennfentes tisztségviselők.

Tovább bontották a Wagner sátortáborát Belaruszban

A Jevgenyij Prigozsin halálának megerősítése óta készült első képek azt mutatják, hogy Belaruszban, Cel falu közelében folytatódott annak a feltételezett sátortábornak a lebontása, amely az orosz Wagner zsoldoscsoport harcosainak lakóhelyéül szolgálhatott.

„Bűntárs” – Újabb Lukasenka–Putyin-találkozó lesz Szocsiban

Belarusz tekintélyelvű vezetője, Aljakszandr Lukasenka szeptember 15-én orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal találkozik Szocsi üdülővárosban. A napirenden főleg a szorosabb gazdasági együttműködés szerepel, miután a két ország egyre inkább elszigetelődik az Ukrajna elleni invázió miatt.

Amit még tudni érdemes

Orbán Viktor megszerette a franciákat, a Budapest Airportot is velük veheti meg (Telex)

Francia partnerrel venné meg a magyar kormány a Ferihegyi repteret. A tranzakció ugyan még nem biztos – december elejéig csak szándék –, de mindenképp feltűnő, hogy egyre több a magyar–francia kooperáció. A franciák üzletet, a magyarok ezenkívül szalonképes európai uniós barátot is szeretnének.

Egyik nap még a tanévnyitóra készültek, másnap már nem indult el az oktatás a józsefvárosi iskolában (Népszava)

Tanévkezdés előtt, egyetlen nap alatt szűnt meg a nappali tagozatos általános iskolai oktatás a Budapest VIII. kerületi Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium Bauer Sándor utcai Tagintézményében. A döntés és gyorsasága hideg zuhanykényt érte a pedagógusokat, a diákokat és a szülőket is – értesült a lap.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG