Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Katasztrofális állapotban a magyar vasút – balesetekről, késésekről szólnak a hírek


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Kiszámíthatatlan, meleg, koszos: miért hagyták lepusztulni a kormányok a magyar vasutat? Ursula von der Leyen évértékelője: A kínai villanyautók bánhatják az EU öntudatra ébredését. Magyar állami pénzből terjeszkedne Varsóban a Fidesz-közeli politikai keltetőként működő kávézó.

Kiszámíthatatlan, meleg, koszos – Miért hagyták lepusztulni a kormányok a magyar vasutat?

Katasztrofális állapotban van a magyar vasút, a 8400 kilométeres pályából 2400-at nem lehet használni, a maradék felén sebességkorlátozás van érvényben. Nyáron szinte minden hétre jutott egy vasúttal kapcsolatos negatív hír. Balesetről, késésekről és a pályák gyalázatos állapotáról, valamint a területért felelős miniszter és a MÁV vezetése közötti feszültségről, üzengetésekről szóltak a beszámolók. Benyó Rita a vasút helyzetével foglalkozott friss videóriportjában, most pedig ő volt a Sztoriban vendége.

Ursula von der Leyen évértékelője: A kínai villanyautók bánhatják az EU öntudatra ébredését

Fél szemmel már a jövő évi európai választásokra tekintett ötéves mandátuma utolsó évértékelőjében az Európai Bizottság elnöke. Beszédének legfigyelemreméltóbb aktuálpolitikai üzenete a versenyjogi vizsgálat bejelentése a kontinenst elárasztó olcsó kínai elektromos autók ellen. Ursula von der Leyen leszögezte: Európának leválás helyett csökkentenie kell a Kínával folytatott kereskedelem kockázatait.

Magyar állami pénzből terjeszkedne Varsóban a Fidesz-közeli politikai keltetőként működő kávézó

Kávézót nyitna, ehhez pedig megfelelő ingatlant keres Varsóban a magyar Scruton-láncot működtető szervezet. A kávézók Magyarországon jobboldali politikai inkubátorként működnek. A lengyelországi terjeszkedés előkészítését egy alapítványon keresztül a magyar adófizetők finanszírozzák. A budapesti lengyel nagykövetség szerint a projekt egy olyan magánkezdeményezés, amelyben ők nem vesznek részt.

Margrethe Vestager szerint távozásuk után sem lesz elnézőbb Brüsszel Orbánékkal

Az Európai Bizottságból az Európai Beruházási Bank (EIB) élére pályázó Margrethe Vestager nem hiszi, hogy Frans Timmermans és az ő távozása után a brüsszeli testület elnézőbb lesz a jogállami értékeket aláásó tagállamokkal szemben. „Nehéz azt elképzelni, hogy bármilyen visszarendeződés vagy fordulat lesz” – nyilatkozott a távozó ügyvezető alelnök a Szabad Európának.

Fekete ruhás szélsőjobboldali csoport tartott erődemonstrációt Polgáron egy romák lakta utcában

Két szomszéd közötti vitát követően jelentek meg a Miskolc és Debrecen között félúton elhelyezkedő Polgáron a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai. A szeptember eleji eset során a rendőrség is kivonult a helyszínre. A település polgármestere szerint a fekete ruhás emberek megjelenése félelmet keltett a roma lakosok körében. A debreciner.hu információi szerint a szélsőjobboldali aktivisták még mindig a városban lehetnek, és úgy tudják, hogy sor került több incidensre is, de ezt mostanáig nem erősítette meg a rendőrség.

Kim Dzsongun Putyinnak: Észak-Korea Oroszország teljes és feltétel nélküli támogatója

Vlagyimir Putyin orosz elnök Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel tárgyalt, aki felajánlotta országának teljes és feltétel nélküli támogatását Oroszország „biztonsági érdekeinek védelmében”.

Amit még tudni érdemes

Von der Leyen a magyarországi akkumulátorgyárakra is célkeresztet festhetett (Portfolio)

Bennfentes források szerint eleve tervben van az itthoni beruházások vizsgálata, ugyanis az EU-s belső piacot fenyegeti a kínaiak által Magyarországon megszerezhető Made in EU jelzés.

Magyarország 2043: a 9 millió magyar országa (444)

A KSH előrejelzése elkeserítő: a népesség folyamatos és gyorsuló ütemű fogyatkozását, valamint súlyos elöregedését vetíti elő.

18 év alattiak meg sem közelíthetik a könyvek nagy részét az Alexandra könyvesboltjában (Telex)

Az Alexandra könyvesboltokban 18 év alattiak nem lapozhatnak bele a könyvek nagy részébe, sőt úgy tűnik, az egyik üzletben még arra a részre se mehetnek, ahol a nem ifjúsági könyvek vannak.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG