Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Kutató: A társadalomhoz hasonlóan a honvédséget is az urambátyámvilág, a kontraszelekció jellemzi


Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában 2023. május 26-án
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar főnöke a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában 2023. május 26-án

Wagner Péter: „Nem arra kell készülni, hogy Magyarországot megtámadja valaki, és tízezer fő katona majd megállítja az ellenséget.” Ukrajna és az EU: váratlan pontban javíthatja a háború a tagság esélyét. Emberismeret, ritmusérzék, abszolút hallás – a Vígszínház súgója volt a vendégünk.

Wagner Péter: „Nem arra kell készülni, hogy Magyarországot megtámadja valaki, és tízezer fő katona majd megállítja az ellenséget”

Nem működik transzparensen a Magyar Honvédség, azt sem lehet tudni, hogy az elmúlt nyolc évben a Zrínyi haderőfejlesztési programra előirányzott 3500 milliárd forintból eddig mennyit és mire költött el a minisztérium – mondták elemzők a Szabad Európának. Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint ugyanakkor ez nem furcsa, ugyanis a honvédség is a társadalom leképeződése: urambátyámvilág, kontraszelektál a vezetők kiválasztásánál, és éppen ezek gátolják meg abban, hogy olyan jól működjön, mint egy hatékony multi, ahol csak a legjobbak juthatnak fel a ranglétrán.

Ukrajna és az EU: váratlan pontban javíthatja a háború a tagság esélyét

Azt már többen megfogalmazták, hogy Oroszország 2014-es és 2022-es agressziója Ukrajna ellen szorosabbra fűzte Kijev és Brüsszel kapcsolatát. A háború azonban – a harcok embertelen borzalma mellett – három pontban is felgyorsíthatja a tagsági tárgyalásokat, ha az ország eljut odáig. Egyebek mellett erről is beszélt podcastsorozatunk friss részében állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán.

Emberismeret, ritmusérzék, abszolút hallás – a Vígszínház súgója volt a vendégünk

Az első olvasópróbától kezdve végigkíséri a darabot, segíti a színészeket, akiknek biztos pontot jelent. Munkájához jó emberismerőnek kell lennie, tökéletes hallás és jó ritmusérzék is kell hozzá. Vendégünk hivatalosan 1976 óta dolgozik a Vígszínházban, először éppen ötven éve lépett a teátrum színpadára, akkor még énekesként, méghozzá egy legendás előadásban, Presser Gábor első színházi munkájában, a Képzelt riport…-ban. Kertes Zsuzsával, a Vígszínház súgójával beszélgettünk.

Egyszerre tartják a parlamenti választásokat és a migrációs népszavazást Lengyelországban

A lengyel képviselők megszavazták a kormány azon tervét, hogy az októberi parlamenti választásokkal egyszerre rendezzék meg a migrációval kapcsolatos, vitatott népszavazást.

A kínai elnök türelmet kért, miközben pártja megpróbálja megállítani a gazdasági visszaesést

Hszi Csin-ping kínai elnök türelemre intett beszédében, és hangsúlyozta, hogy a kormányzó Kommunista Párt megpróbálja megfordítani az egyre jobban mélyülő gazdasági visszaesést, miközben a nyugati államok szerinte „egyre nagyobb bajban vannak” materializmusuk és „szellemi szegénységük” miatt.

Amit még tudni érdemes

Több mint 315 milliárd forintot költött rá az Orbán-kormány, a magyarok felét mégis hidegen hagyja a holnap kezdődő atlétikai világbajnokság (Népszava)

Az elszálló kiadások miatt csak a földkerekség leggazdagabb városai vállalják a terheket, illetőleg azok az autokráciák, amelyek számára a presztízs és az önnön nagyság igazolása előbbre való minden másnál.

A „kuss!” és a „közöd?” szerepel legtöbbet a Szijjártó–Menczer-féle külügy magyar–magyar szótárában (HVG)

Szijjártó Péter szerint kell hozzá „egy nagy adag vagányság”, de sikeres a magyar külpolitika. Ha valaki nem értené, mire gondol, a miniszter és jobbkeze, Menczer Tamás segít, közös erővel „magyarosítják” a diplomácia visszafogott kódnyelvét.

Jön a tartós hétszáz forint feletti benzinár (Index)

Két hónap alatt a gázolaj nyolcvanhat, a benzin közel hatvan forinttal lett drágább. A benzin péntektől tovább drágul. Januártól hétszáz forintos üzemanyagárak várhatók.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG