Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Lázas egyeztetés kezdődött az EU-val a magyar igazságszolgáltatási reform elfogadtatásáról


EU-zászlók az Európai Bizottság székháza előtt Brüsszelben
EU-zászlók az Európai Bizottság székháza előtt Brüsszelben

Igazságszolgáltatási reform: az elmarasztaló EP-jelentés dacára van esély a megegyezésre. Robert Fico nem támogatja az újabb katonai segélyeket Ukrajnának. Szijjártó Péter ismét a békét hangsúlyozta Minszkben az autokrata vezetők társaságában.

Igazságszolgáltatási reform: az elmarasztaló EP-jelentés ellenére van esély a megállapodásra

Lázas egyeztetés kezdődött a magyar igazságszolgáltatási reform elfogadtatásáról – mondta brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán podcastsorozatunk friss részében. Szerinte az Európai Bizottságot a hétéves költségvetés félidei felülvizsgálatának egyhangú lezárása is sürgeti, a magyar felet pedig a megegyezés lehetősége motiválhatja.

Szijjártó Péter Minszkben: a miniszter ismét a békét hangsúlyozta az autokrata vezetők társaságában

A külgazdasági és külügyminiszter felszólalt az Eurázsiai biztonság: valóság és kilátások az átalakuló világban című konferencián Belarusz fővárosában. Aljakszandr Lukasenka tekintélyelvű vezető már sokadszorra látja vendégül Szijjártó Pétert, aki elmondása szerint boldogan fogadta el a meghívást, és felkészült az emiatt várható kritikákra is.

Hamis illúziók és a magyar akkumulátorvalóság – Éltető Andrea válasza Kaderják Péternek

A Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője adott interjút a Szabad Európának nemrég, amelyben a magyarországi akkumulátoripar mostani helyzetéről és jövőjéről beszélt. Az interjúban elhangzott több kijelentést is vitat Éltető Andrea, a KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa, akinek válaszcikkét az alábbiakban közöljük.

A szlovák miniszterelnök nem támogat újabb ukrajnai katonai segítséget az EU-csúcson

Az újonnan kinevezett Robert Fico első európai uniós csúcstalálkozóján nem támogatja sem az újabb katonai segélyeket Ukrajnának, sem pedig a további szankciókat Oroszország ellen.

Brüsszelben tárgyalt Szerbia és Koszovó vezetője

Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő Brüsszelben tárgyalt az Európai Unió vezető tisztségviselőivel kapcsolataik normalizálásáról, egy hónappal a Koszovó északi részén fegyveres szerbek által elkövetett gyilkos merénylet után.

Rövid rajtaütéssel készítette elő a terepet Izrael a szárazföldi hadművelet előtt Gázában

Az izraeli haderő rövid ideig tartó szárazföldi támadást indított a Gázai övezet északi részén csütörtökre virradóra. Több katonai célpontra csapást mértek, hogy előkészítsék a terepet a régóta levegőben lógó szárazföldi invázió előtt.

Az örmény miniszterelnök bízik a békemegállapodásban Azerbajdzsánnal

Örményország reméli, hogy a következő hónapokban sikerül békemegállapodást kötni és diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Azerbajdzsánnal – jelentette ki Nikol Pasinján, miután az azeri hadsereg múlt hónapban bevonult a vitatott Hegyi-Karabahba, aminek nyomán a terület mintegy 120 ezer fős örmény lakosságának nagy része az anyaországba menekült.

Amit még tudni érdemes

Nem engedik a kínaiak Orbánnak, hogy nyugati cégek fejezzék be a Budapest–Belgrád építését (Telex)

Nem ment bele Hszi Csin-ping Orbán Viktor javaslatába, amelynek alapján a kínai alvállalkozó helyett egy arra képes nyugati cég telepíthette volna a Budapest–Belgrád vasútvonal biztosítóberendezéseit és vonatbefolyásoló rendszerét – írta a portál a VSquare friss hírlevele alapján.

Radó Péter a magyar oktatásról: Visszatértünk az 50-es, 60-as évekhez (Qubit)

Az oktatáskutató szerint a magyar iskolának sosem volt aranykora, de olyan rossz időszak sem volt soha, mint ami 2011 és 2015 között létrejött. „Előtte minden diszfunkció ellenére nagyjából megfelelt az oktatás a kor szakmai paradigmáinak, most viszont visszatértünk az 50-es, 60-as évekhez” – mondta.

A legtöbb pedagógusnak másodállást kell vállalnia (Népszava)

Sok pedagógus kényszerül arra, hogy az iskolai tanítás mellett más munkákkal egészítse ki fizetését – derült ki a lap és a PDSZ közös felméréséből.

Felére esett a hasznosított hulladék, cserébe megtolta az inflációt a Mol hulladékkezelő rendszere (G7)

A rendszer fenntartása a vállalatok és a fogyasztók számára nemcsak drágább, de egyelőre úgy tűnik, hogy még rosszabb is lehet a hulladékgazdaság szinte minden eleme, csökkenhet a visszagyűjtött és az újrahasznosított hulladékok mennyisége, illetve aránya is.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG