Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyarország is túllőtt a célon az ukrán importkorlátozások elrendelésével


Gazdák tüntetnek az ukrán gabonadömping ellen a lengyelországi Szczecinben 2023. április 3-án
Gazdák tüntetnek az ukrán gabonadömping ellen a lengyelországi Szczecinben 2023. április 3-án

Az Európai Bizottság elnöke levelet írt a keleti tagállamoknak az ukrán importkorlátozások ügyében. Elhagyja Magyarországot az orosz Nemzetközi Beruházási Bank. Győrfi Pál: Nincs létszámhiány az Országos Mentőszolgálatnál.

Ursula von der Leyen levelet írt a keleti tagállamoknak az ukrán importkorlátozások jövőjéről

Némileg túllőhetett a célon termékskálájával a magyarországi mezőgazdasági termékek árát felhajtó kormányzati importkorlátozás, mivel a kereskedelempolitika nem nemzeti, hanem kizárólagos európai uniós hatáskör alá esik. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ügyben levelet írt a keleti tagállamok vezetőinek, amely egybevág egy kiszivárgott közösségi háttéranyag tartalmával, miszerint valamilyen ideiglenes korlátozási terv akár még működhetne is, de sokkal szűkebb körben, inkább csak a gabonára vonatkozóan.

Elhagyja Magyarországot az orosz Nemzetközi Beruházási Bank

Miután az Egyesült Államok előző héten szankciós listára tette az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankot és három vezetőjét, a pénzintézet bejelentette, hogy Budapestről visszaköltözik Moszkvába.

Győrfi Pál: Nincs létszámhiány az Országos Mentőszolgálatnál

Korábbi riportunkban beszámoltunk arról, hogy közel hétszáz háziorvosi praxis áll üresen az országban, és egy mentősszakszervezet szerint mentődolgozóból sincs elég, miközben hónapról hónapra újabb megyékben vezetik be az új ügyeleti rendszert. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője a cikkünk megjelenése után készült interjúban viszont azt mondta, hogy jól startolt az új felállás. Szerinte az orvosi kamara akciója ellenére is megvan a megfelelő háziorvosi létszám, és a mentőszolgálat is képes lesz ellátni a már régóta esedékes átalakítás után felálló struktúrában a betegeket.

A kormány szerint hiába csökken a lakosság száma, nem lesz kevesebb szemét

Rengeteg becslésen alapszik az a háttértanulmány, amely alapján a kormány úgy döntött, hogy 35 évre kell odaadni a Molnak a hulladékkoncessziót, így megkérdőjelezhető az egész számítás létjogosultsága. Az EU-s szabályok szerint kötelező háttérszámításokkal megindokolni az öt évnél hosszabb idejű koncessziót. Szakértők szerint a kormány egyes tételek esetében jelentősen túlbecsülte a költségeket. „Értelemszerűen az európai modellben nem merül föl a széles körű, hulladékkal kapcsolatos koncessziónak sem a szükségessége, sem a lehetősége” – írták az egyik szakértői anyagban, amely a magyar hulladékgazdálkodási koncesszióról készült.

Sztoriban – Uniós kétszázmilliót fialhat egy záportározó a magyar félsivatagban

„Piti bűnözők, akik szakembernek adják ki magukat, döntenek ezeknek a pénzeknek a sorsáról, és formálisan mindent leigazolnak, beleértve az összes hatóságot” – mondta egy nyilatkozó, amikor a záportározókról kérdezte őt Báthory Róbert, aki tavaly riportban mutatta be, milyen az élet az Alföldön. Oknyomozó újságírónk most visszament, hogy megnézze, változott-e valami egy év alatt, a tapasztalatairól beszélt podcastunkban.

Csaknem nyolcszázmillió dollárt fizet peren kívül a Fox News hazugságok terjesztése miatt

Az utolsó pillanatban megállapodott az amerikai hírcsatorna a szavazógépeket gyártó Dominionnal, amely azért perelte be, mert a 2020-as elnökválasztással kapcsolatban tudatosan hazugságokat terjesztett a cégről és az eredmények állítólagos elcsalásáról. A megállapodás 787 millió dollárról szól, cserében nem kell arról vallaniuk heteken keresztül a tévé vezetőinek és ismert arcainak a nyilvánosság előtt, hogy miként hazudtak szándékosan a nézők szemébe.

Patriot légvédelmi rendszerek érkeztek Ukrajnába

Az ukrán védelmi miniszter bejelentette, hogy megérkeztek a régóta várt, amerikai gyártású ütegek, amelyek nagyban hozzá fognak járulni az orosz légicsapások kivédéséhez. Ezek az egységek alkalmasak repülőgépek, manőverező robotrepülőgépek és rövid hatótávú ballisztikus rakéták megsemmisítésére is. Azt nem tudni egyelőre, hogy pontosan hány légvédelmi rendszer érkezett Ukrajnába.

Amit még tudni érdemes

Kínai állami óriásbankok felé adósodott el Magyarország a Vodafone megvétele miatt (Telex)

A lap információi szerint a Vodafone adásvételében, amelyben részben az államhoz, részben a 4iG-hez került a távközlési cég, kínai óriásbankok vállaltak jelentős szerepet.

Az EU-ban nyolc százalék az infláció, nálunk majdnem 26 (444)

Minimálisan csökken a magyarországi infláció az Eurostat szerint. Januárban 26,2 százalékos volt, februárban 25,8, márciusban 25,6. Ehhez képest az egész Európai Unió januárban tíz százalékon állt, mostanra pedig 8,3 százaléknál tart.

Több nyomozást is folytatnak a Schadl-ügyhöz kapcsolódóan, de még a tanúkihallgatásig sem jutottak el ezekben (RTL)

A rendőrség két olyan ügyben is nyomozást folytat, amely kapcsolódik a Schadl–Völner-féle korrupciós botrányhoz, ám egyelőre egyik esetben sem hallgattak ki senkit, még tanúként sem.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG