Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyarország lett az orosz energiahordozók negyedik legnagyobb vásárlója idén


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A szankciók óta látványosan csökkent az energiahordozókból származó orosz exportbevétel. Milyen atomerőműve nem lesz 2030-ban Magyarországnak? Már közel százezer magyar él Ausztriában.

A szankciók óta látványosan csökkent az energiahordozókból származó orosz exportbevétel

Mennyiségben nem, de értékben igen komolyan csökkent az orosz fosszilis energiahordozók exportja. Ez jelentős részben az EU energiaszankcióinak is köszönhető, amelyekben szinte minden tagállam részt vesz. Kína, India és Törökország után Magyarország az orosz energiahordozók negyedik legnagyobb felvásárlója idén.

Milyen atomerőműve nem lesz 2030-ban Magyarországnak?

Az alaposan átdolgozott, de még nem végleges Nemzeti Energia- és Klímatervben (NEKT) ugyan nem szerepel, de az energetikai tárca kommunikációjának hónapok óta vissza-visszatérő eleme egy, a Paks II. melletti, további magyarországi atomerőmű építésének lehetősége. A mini-atomerőmű érkezését a következő évtized elejére beígérni így is vakmerőség, mivel addig e technológia pionírjai valószínűleg nem jutnak el az áttörésig.

Már közel százezren költöztek Ausztriába Magyarországról

Az osztrák gazdasági minisztérium adatai alapján az elmúlt tíz évben gyakorlatilag megduplázódott az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Míg 2013-ban még csak 57 ezer honfitársunk dolgozott a határ túloldalán, mostanra ez a szám 126.656-ra nőtt, ami minden korábbinál magasabb.

Szemétdombra viteti a Mol cége a válogatott hulladékból készült fűtőanyagot

Több jel is arra mutat, hogy nem sikerült túl acélosra a Mol vezetésével indult új hulladékkoncessziós rendszer. Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy a cél a versenyképes hulladékgazdálkodás, amely „elsősorban alapanyagként tekint a hulladékra”. Most mégis már feldolgozott, újrahasznosított alapanyag kidobására utasította egy e-mailben a MOHU a partnereit.

TASZ: Már rég be kellett volna zárni a poloskainvázióval érintett fogyatékosotthont

Öt éve kínozzák ágyi poloskák a szentgotthárdi fogyatékosotthon lakóit, a nemrég megjelent videóig azonban nem történt érdemi változás a TASZ szerint. Ez az Európai Unió és Magyarország legnagyobb, pszichiátriai betegeket gondozó zárt intézménye, amelyet egy 2007-es ENSZ-egyezmény alapján be kellene zárni a jogvédő szervezet programvezetője szerint.

Nem vezetett eredményre az orosz–török csúcs a gabonaalku újraélesztését illetően

Vlagyimir Putyin elismételte eddigi álláspontját, miszerint csakis hazája feltételeinek teljesítése esetén kész a fekete-tengeri ukrán gabonaexport biztosítását szolgáló egyezség újraélesztésére. Recep Tayyip Erdoğan ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy hamarosan áttörés jöhet az ügyben.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy az ukránok áttörték az orosz védelmi vonalat Zaporizzsjában, ahol a heteken át tartó aknamentesítés után a könnyűgyalogos hadosztályok átjutottak a páncéltörő árkokon és a sárkányfog néven ismert tankcsapdákon.

Az ukrajnai háborúval jelentősen megugrott a kazettás lőszerek használata

Az ilyen lőszerek betiltásáról szóló, 2010-ben életbe lépett ENSZ-egyezmény betartásának ellenőrzését végző szervezet arról számolt be, hogy tavaly legalább 1172 ember vesztette életét kazettás bombákkal végrehajtott támadások következtében nyolc államban: 890 Ukrajnában, míg a többi Azerbajdzsánban, Irakban, Jemenben, Laoszban, Libanonban, Mianmarban és Szíriában.

Amit még tudni érdemes

A magyar állam többségi tulajdonrészt szerezhet a Budapest Airportban (Portfolio)

Magyarország egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül hivatalos ajánlatot nyújtott be a Budapest Airport többségi részesedésének megvásárlására – írta a portál a Bloomberg alapján.

Nem tartható a költségvetés, még jobban eladósodik az Orbán-kormány (Népszava)

Nem tartható az idei költségvetés sem, ezt ismerte el közvetve a pénzügyminisztérium azzal, hogy az államadósságkezelő megemelte idei kötvénykibocsátási tervét.

Fejlesztési programokat törölt a kormány (HVG)

„A rezsicsökkentés megvédése érdekében” például nem kell gondoskodni a tervezett Dél-budai Centrumkórház megközelíthetőségéről. A kórházról szóló határozatot ugyan nem vonták vissza, csak odajutni nem lehetne, ha felépülne.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG