Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Megismétlődhet a Biden–Trump-összecsapás a 2024-es amerikai elnökválasztáson


Donald Trump és Joe Biden
Donald Trump és Joe Biden

Joe Biden bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson. Bige László: Igazságot szolgáltatott a bíróság. „Fizetjük minden hónapban a tb-t, fizetünk eleget” – a Fidesz és a jóléti állam.

Joe Biden bejelentette indulását a 2024-es amerikai elnökválasztáson

A hivatalban lévő, most nyolcvanéves amerikai elnök arra kérte a szavazókat, hogy magas életkora ellenére adjanak neki még négy évet a beiktatása óta elkezdett munkája befejezéséhez. Elemzők szerint a Demokrata Párt jelöltségének megszerzéséig sima az út, ugyanis egyelőre nincsenek komoly riválisok, az elnökválasztás azonban várhatóan rendkívül éles lesz a megosztott országban.

Bige László: Igazságot szolgáltatott a bíróság

Első fokon felmentette a bíróság a vesztegetés vádja alól Bige László vállalkozót. A műtrágyagyártással és -kereskedelemmel foglalkozó cégvezető szerint ez koncepciós per, a vád nem életszerű, „viccnek is rossz”, és a bíróságon ez ki is derült. A milliárdos ellen még folyamatban van egy hasonló büntetőügy, egy GVH-s rekordbírság miatt indult per, valamint egy katasztrófavédelmi eljárás.

„Fizetjük minden hónapban a tb-t, fizetünk eleget” – a Fidesz és a jóléti állam

Mennyire építette le az állam jóléti funkcióit a Fidesz az elmúlt évtizedben? Hogy állunk ezzel a régióban? Neoliberalizmusa azt is jelenti-e, hogy cserében kicsi és olcsó államot működtet? Összegzés sok grafikonnal.

Aknamezőkön termelnek az ukrán gazdák – gyakran az életükbe kerül

Az elmúlt hetekben nagyon sok szó esett az ukrán gabonáról, leginkább azért, mert az EU-s országok raktáraiban felhalmozott áru értékesítése veszteséget okozott a helyi gazdáknak. Az Európai Parlament vendége volt az ukrán tárcavezető-helyettes, akinek beszámolója rávilágított arra, milyen körülmények között működik jelenleg az ukrán mezőgazdaság, de az is kiderült, hogy a termékek értékesítése piaci körülmények között nincs tekintettel a gazdák nemzetiségére.

Napokon belül megállapodhatnak az EU-s ukrajnai lőszerbeszerzésről

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője magabiztosan nyilatkozott azt illetően, hogy a tagállamok hamarosan véglegesíthetik a terveket a lőszerellátás ügyében, miután Ukrajna bírálta, hogy a belső nézeteltérések miatt még mindig nem lépett a kezdeményezés a teljes megvalósítás útjára.

Gázpisztollyal lövöldözött horgászok miatt egy biztonsági őr a Fertő tónál

Éjszakai horgászatról visszatérő horgászok miatt sütötte el gáz-riasztó pisztolyát egy biztonsági őr a Fertő tónál. A két érintett horgász nyilatkozott a Szabad Európának, a rendőrség szabálysértési eljárást indított. A Fertő tavi beruházásra az azóta megszűnt állami cégtől (Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.) megbízást kapó Mészáros és Mészáros Kft. az év elején vonult le a területről, amelyet január 1-jétől az Építési és Közlekedési Minisztérium vett át.

Amit még tudni érdemes

Brüsszel asztalán a Lidl, a Spar és az Aldi magyarországi kiszorításának ügye (Portfolio)

Az Európai Parlament egyik szakbizottsága már vizsgálati látogatásra készül májusban Budapesten, az Európai Bizottság egyik vezetője pedig közölte, hogy a kiskereskedelmi szektor esetében több magyar kormányzati intézkedés kapcsán is előzetesen vizsgálódnak.

Hullanak a magyar cégek, mint a legyek (Piac és Profit)

Márciusban folytatódott a magyar cégek számának év eleje óta tartó csökkenése. Decemberhez képest mostanra már közel ötezerrel lett kevesebb a hazai vállalkozások száma. Ez az érték azt jelenti, hogy a meglévő cégek nagyjából egy százaléka szűnt meg.

Zuglói parkolás: százmilliók, új tender, régi szereplő (Népszava)

Újra nekifut a parkolási tendernek Zugló, és bár még a közbeszerzési eljárásról se döntöttek, a csalásért jogerősen elítélt Kupper Andráshoz köthető C-Ware Kft. régi-új befutóként már borítékolható.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG