Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Működött az EU-s pénzelvonás, a kormány először hátrált meg a jogállamiság lebontásában


Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 14-én
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson 2023. december 14-én

2023, amikor először hátrált meg a kormány a jogállamiság lebontásában. Visszatekintő 2023: Így segítik hatalomban tartani a Fideszt a félelemkeltő kampányok. Visszatekintő 2023: Az elüldözött CEU története.

2023, amikor először hátrált meg a kormány a jogállamiság lebontásában

Az elmúlt év sem telhetett el Alaptörvény-módosítás nélkül, és mivel választás közeledik, az elemzők szerint aktuálpolitikai érdekei alapján a Fidesz átírta a szabályait. Volt ellenirányú jogalkotás is: az igazságszolgáltatás befolyásolásában hátralépni kényszerült a kormány. Összefoglaló a jogállam 2023-as helyzetéről.

Visszatekintő 2023: Így segítik hatalomban tartani a Fideszt a félelemkeltő kampányok

Tavaly év végén a szuverenitásvédelmi törvény és az ahhoz kapcsolódó nemzeti konzultáció is arról szólt, hogy Magyarországot külső hatalmak fenyegetik. Cikkünkben annak jártunk utána, milyen hatása van a szavazókra a mesterségesen fenntartott félelemérzetnek.

Visszatekintő 2023: CEU – Egy elüldözött egyetem története

A Szabadon stábja hat évvel a lex CEU-ként elhíresült törvény benyújtása után nézte meg, hogy mi lett a budapesti egyetem sorsa. Az egyetem öt éve nem folytat oktatási tevékenységet Budapesten, de a kormányzati retorika azóta is az, hogy úgy ment el magyar fővárosból a CEU, hogy igazából itt maradt.

Visszatekintő 2023: Nagyvonalúbban rendezünk sporteseményeket a nálunk gazdagabb országoknál is

A 2023-as év legnagyobb léptékű nemzetközi sporteseménye az atlétikai világbajnokság volt, amelyet Budapesten rendeztek tavaly augusztusban. Ennek kapcsán átfogó összeállítást készítettünk a nagy sportesemények közgazdaságtanáról, megtérülésükről több szempontból is. Ebből kiderült, hogy bár a kép bonyolultabb, mint akár több ellenzéki véleményformáló szereti hangoztatni, de Magyarországnak mégis sikerül a nála lényegesen gazdagabb vendéglátókhoz képest is drágábban megrendeznie ezeket a sporteseményeket.

Visszatekintő 2023: Ház helyett lehet, hogy csak bérlakást kaphatnak a recski sárlavina károsultjai

A recski Hunyadi utca lakóit 2023. június 8-án öntötte el a sárlavina a NER-közeli bányából. Fél év után még nincs rendezve az érintettek kára és megfelelő lakhatása. A hatóság elmarasztalta a bányát, zajlik a rendőrségi nyomozás, küszöbön a kártérítési próbaper megindítása a bányát üzemeltető cég ellen, az azonban még nem derült ki, hogy végül a tucatnyi érintett család marad-e a bánya alatti utcában, vagy sikerül másik házba költözniük.

Amit még tudni érdemes

Kimaradhatott 24 ezer tanár a béremelésből, a rendeletben nincsen szó a szakképzésben dolgozókról (Népszava)

Bár a szakszervezetek szerint nem egészen világos, pontosan kik és mennyivel kapnak majd többet, a január végére tervezett sztrájk későbbre tolódhat. Az érdekvédőkkel jövő héten egyeztet a kormány.

Bármikor Budapestre vezényelhetik a vidéki mentőket, hogy működőképes maradjon az ellátás (RTL)

Készüljenek arra, hogy bármikor átvezényelhetik őket – erről értesítette kollégáit egy megyei vezető mentőtiszt. Az RTL Híradó birtokába került levélben azt is írja: ha például Budapestre irányítják őket, aznap nyilván ott is tartják az egységet.

A rendszerváltás óta bezártak csaknem kétezer kilométernyi vasútvonalat (Telex)

Ma mintegy 5900 kilométernyi vasútvonal működik a személyforgalom számára Magyarországon. A rendszerváltás óta eltelt időszakban csaknem kétezer kilométernyit zárattak be a kormányok, egyre több polgárt kizárva ezzel az amúgy legfenntarthatóbb és legbiztonságosabb közlekedési módból.

Minden jót kíván a mai napra
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG