Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Navracsics szerint egyik nyitott kérdés sem lehet akadálya az egyezségnek az EU-val


Navracsics Tibor budapesti sajtótájékoztatója 2022. szeptember 18-án
Navracsics Tibor budapesti sajtótájékoztatója 2022. szeptember 18-án

EU-s eljárás: egyes ügyeket megold, másokat nyitva hagy a magyar javaslatcsomag. A NATO egységét félti a magyar külügyminiszter a szövetség történelmi pillanataiban. Túlélőgyakorlat, avagy betegnek lenni egy kelet-magyarországi zsákfalu lakójaként.

Uniós eljárás: egyes ügyeket megold, másokat továbbra is nyitva hagy az új magyar javaslatcsomag

A magyar kormány által március második felében benyújtott, konkrét szövegmódosítókat is tartalmazó javaslatcsomag elsősorban az Integritás Hatóság mandátumának ügyében a megoldás irányába mozdul el, de több más kérdésben, például a vagyonnyilatkozatokat illetően még nem felel meg az Európai Bizottság által támasztott elvárásoknak – értesült bennfentes forrásokból a Szabad Európa.

Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter újabb megbeszéléseket folytatott az Európai Bizottság illetékes tagjaival, és ezt követően bizakodóan nyilatkozott az alapítványi egyetemek kapcsán a közeli megállapodás esélyeiről, és úgy vélte, egyik nyitott kérdés sem lehet akadálya az egyezségnek.

A NATO egységét félti a magyar külügyminiszter a szövetség történelmi pillanataiban

„Ez történelmi nap. Üdvözöljük Finnországot szövetségünk legújabb tagjaként” – mondta Brüsszelben Jens Stoltenberg főtitkár, és talán ez a mondat volt a legfontosabb az elhangzottak közül a NATO kétnapos külügyminiszteri találkozóján. Pedig a program rendkívül feszített és összetett volt, ugyanis – letörve a magyar blokkolást – hosszú idő óta először ült össze a NATO–Ukrajna Bizottság. A szövetségesek találkoztak az indo-óceániai partnerekkel is, akikkel a közös kihívásról, konkrétan az orosz fenyegetésről tárgyaltak.

Túlélőgyakorlat, avagy betegnek lenni egy kelet-magyarországi zsákfalu lakójaként

Akinek van pénze, felszáll a napi három busz egyikére, akinek nincs, az biciklizik egy órát, vagy gyalogol még többet, hogy eljusson a háziorvoshoz. Ha hónap elején betegszik meg a gyerek, jó eséllyel van pénz a gyógyszerére, ha a hó második felében, akkor már necces. Magyarországon járunk, 2023-ban egy hajdú bihari zsákfaluban, Toldon. Bihari Ádám, a Szabad Európa tényfeltáró műsorában egyebek közt azt mutatta be, milyen nehézségeket jelent, egy már eddig is szolgáltatáshiányos településen, ha megbetegszik valaki.

Hadházy Ákos megsérült, amikor dulakodott a rendőrökkel a Karmelita kolostornál

Harmadszor is kordont bontott a Momentum és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Karmelita kolostornál, miközben érkeztek a résztvevők a kormányülésre. A rendőrök később visszaépítették a kordont, amit az ellenzéki képviselők megpróbáltak megakadályozni, eközben sérült meg Hadházy Ákos.

Elkezdődött a tanárok Pintér-féle teljesítményértékelésének tesztelése

Nagyjából három tucat iskolában elkezdődött a pedagógusok legújabbnak szánt teljesítményértékelési rendszerének tesztelése. Ez egyéni teljesítményértékelésnek van szánva nagyon változó célokkal, ami nyomán nagyobb hatalmat kaphatnak egyes helyi vezetők. A nagy pedagógus-szakszervezetek ellenzik a tervezetet, amelynek tényleges bevezetésével sajtóhírek szerint még nincs döntés.

Pankotai Lili személyiségi jogi pert indított volt pécsi gimnáziuma ellen

A TASZ ügyvédei benyújtották a keresetet a Pécsi Törvényszéknek Pankotai Lili képviseletében. A végzős diáklány október 23-i beszéde miatt iskolája olyan légkört teremtett, ami miatt kénytelen volt elhagyni gimnáziumát. A jogvédő szervezet szerint ez a magatartás súlyosan jogsértő volt, Pankotai Lili személyiségi jogai sérültek.

Minden, amit tudni kell Donald Trump bírósági meghallgatásáról

Donald Trump feladta magát, miután a manhattani esküdtszék megszavazta a vádemelést ellene, mivel a gyanú szerint közvetítőin keresztül hallgatási pénzt fizetett ki a 2016-os elnökválasztási kampányban, majd meghamisította a könyvelést. A jövő évi választáson is indulni kívánó exelnök ártatlannak vallotta magát mind a 34 vádpontban. Ezzel ő lett az első volt elnök az Egyesült Államok történelmében, akinek bűncselekmény vádlottjaként meg kellett jelennie a bíróság előtt.

Amit még tudni érdemes

Pressman: szövetséges ország részéről példátlan az Orbán-féle Amerika-ellenes retorika (Népszava)

Aggodalomkeltőnek nevezte a budapesti amerikai nagykövet, hogy a magyar kormányfő Magyarország ellenfeleként azonosította az Egyesült Államokat.

Az évtized átverése Orbánék ígérete, hogy a nyugdíjak lépést tartanak az inflációval (HVG)

A nyugdíjak nem pusztán a reálértékükből veszítenek, hanem a keresetektől is leszakadnak. Ha ez nem történt volna meg, 208 ezer helyett 262 ezer forint lenne ma az átlagnyugdíj. Közben a nyugdíjasok évről évre hitelezik az államot.

Nagyot drágult tavaly a magyar dolgozó, mégis az uniós rangsor alján maradt a bére (G7)

Tavaly a nem eurót használó EU-tagállamok közül helyi pénzben Bulgária után Magyarországon drágult meg a legnagyobb mértékben a munkaerőköltség, azonban euróban számolva még mindig a magyar dolgozó volt a harmadik legolcsóbb az egész EU-ban a román és a bolgár után.

Völner–Schadl-ügy: hónapokon át lehallgatták Czine Ágnes alkotmánybíró végrehajtó gyerekeit (24.hu)

A nyomozók szerint Czine Ágnes alkotmánybíró két, végrehajtóként dolgozó gyereke bizalmas kapcsolatban állt Schadl Györggyel és feleségével. Bár mindkét testvért lehallgatták, úgy tűnik, végül még csak tanúként sem idézték be őket a hatóságok.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG