Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Nem túlzottan buzgó a magyar kormány az EU-s elvárások teljesítésében


Orbán Viktor az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2023. június 29-én
Orbán Viktor az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2023. június 29-én

Az EU jogállami elvárásai és a kormány: egyet előre, mennyit hátra? Törésvonalak az EU-n belül: „Az elmúlt húsz év nem a megosztottságról szólt.” Óvoda- és iskolafejlesztéseket állított le a kormány a települések megkérdezése nélkül.

Az EU jogállami elvárásai és a kormány: egyet előre, mennyit hátra?

Nem túlzottan buzgó a kormány az európai uniós elvárások teljesítésében a befagyasztott támogatások felszabadításáért. Ha sokat nem is tett, de születtek már jogszabályok, álltak fel intézmények, amelyek a korrupció elleni fellépést és a jogállam visszaépítését célozzák. Végigvettük és értékeltük őket.

Törésvonalak az EU-n belül: „Az elmúlt húsz év nem a megosztottságról szólt”

Történelmi, gazdasági és politikai törésvonalak szabdalják az Európai Uniót, viszont a közösség mindig is a különbségek eltüntetéséért, a felzárkóztatásért és a magasabb életszínvonal megteremtéséért dolgozott – emelte ki a Szabad Európa podcastsorozatának legfrissebb részében brüsszeli tudósítónk, aki szerint kulcskérdés az öngondoskodás és a nyitottság.

Óvoda- és iskolafejlesztéseket állított le a kormány a települések megkérdezése nélkül

Huszonnégy településen több mint kétszázhúsz tanterem és óvodai csoportszoba, tornatermek és tanuszodák, amelyek több ezer gyerek számára javították volna a tanulási lehetőségeket – ezek is rajta vannak a kormány által egyik pillanatról a másikra megszüntetett beruházások listáján. Megkérdeztük több érintett polgármester véleményét.

Egy helyi plébánosról nevezték el a korábbi Babits Mihály utcát Rábafüzesen, a lakók tiltakoznak

Egy helyi plébánosról nevezték el nemrégiben a korábbi Babits Mihály utcát Rábafüzesen. Az utca lakói kifogásolják a változtatást, különös tekintettel arra, hogy senki sem kérdezte vagy tájékoztatta őket a döntés előtt, de a helyi jegyző szerint már nincs mód arra, hogy visszatérjenek a korábbi elnevezéshez.

Donald Trump távollétében tartották meg az első republikánus előválasztási vitát

Nyolc elnökjelölt-aspiráns ütköztette az álláspontját több kérdésben, míg a Republikánus Párton belüli felméréseket vezető Donald Trump már korábban közölte, hogy nem vesz részt ezeken a vitákon.

Műholdképek szerint felszámolják a Wagner-csoport táborát Belaruszban

A Planet Labs friss felvételein látható, hogy bontják a hírhedt orosz zsoldoscsoport bázisát a Belarusz keleti részén található Cel településen. A műholdképek tanúsága szerint az eddigi 273 – egyenként húsz fő befogadására alkalmas – katonai sátor közül 101-et szétszedtek.

Hat újabb ország csatlakozik a BRICS-hez

A Brazíliát, Dél-Afrikát, Indiát, Kínát és Oroszországot tömörítő csoport csúcstalálkozóján újabb hat nagy feltörekvő ország csatlakozását jelentették be. A résztvevők „történelmi döntést” emlegettek, amelynek nyomán a jövő év elejétől Argentína, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Etiópia, Irán és Szaúd-Arábia is teljes jogú taggá válik.

Amit még tudni érdemes

Miközben beleragadtunk a recesszióba, azt hallgatjuk, hogy megment minket a kormány (HVG)

A kormányzati gazdaságpolitika csúcsra járt nyáron. A számtalan lépés között akad alapvetően pozitív trendre felülő látszatintézkedés, akad csekély hatású változtatás és sok-sok megszorítás. Az biztos, hogy jobb lesz – most annyira rossz a helyzet, hogy ennél már csak jobb lehet.

Tájseb a déli parton: a BalaLand a NER eddigi legsúlyosabb merénylete a Balaton ellen (Válasz Online)

Jelentős részben közpénzből épült fel Szántódon a Tiborcz-kör és Szepesi Richárd karibi koloniális stílusú hotelkomplexuma, mégis nehéz felfedezni, hol jelenik meg ebben a beruházásban a közérdek.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG