Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Pedofiltörvény: Magyarország perben-haragban európai uniós partnereivel


Tüntetés a gyermekvédelminek nevezett, de sokak szerint homofób törvény ellen Budapesten 2021. július 8-án
Tüntetés a gyermekvédelminek nevezett, de sokak szerint homofób törvény ellen Budapesten 2021. július 8-án

Pedofiltörvény: Magyarország perben-haragban uniós partnereivel. Letiltotta a Debreceni Egyetem a volt rektor előadását az akkumulátorgyártásról. Kormányrendelet fogja megmondani, hogy mennyit fizethet a Mol a hulladékért.

Pedofiltörvény: Magyarország perben-haragban uniós partnereivel

A magyar kormány ismét olyan európai bírósági eljárás elé néz, amelyben a fél EU-val szemben kellene megvédenie álláspontját. A téma a gyermekvédelmi törvénynek azon elemei, amelyek összemossák a melegeket a pedofilokkal, és amelyek az Európai Bizottság álláspontja szerint számos közösségi törvényt sértenek. A magyar kormány egyedül áll majd a perben, míg vele szemben a brüsszeli testület mögött tizenhárman sorakoznak fel.

A téma legfrissebb podcastunkban is szóba került.

Letiltotta a Debreceni Egyetem a volt rektor előadását az akkumulátorgyártásról

Több, egymástól független forrásból arról értesült a debreciner.hu, hogy „Magyarország akkumulátor-nagyhatalom lesz! Megéri?” címmel tartott volna szemináriumot a Debreceni Egyetemen az intézmény volt rektora április 11-én, de a kar dékánja megtiltotta az esemény megrendezését. Az indok az volt, hogy az egyetem nem ad helyet a területén aktuálpolitikai kérdések megvitatásának. Ugyanakkor a gazdasági miniszter március elején a háború és a szankciók hatásáról tarthatott előadást ugyanott.

Kormányrendelet fogja megmondani, hogy mennyit fizethet a Mol a hulladékért

Nem a piaci árat fogja fizetni a Mol a hulladékért, hanem kormányrendelet alapján megszabottat. A vállalat júliustól lép be a piacra, miután elnyert egy 35 éves állami koncessziót. Az eddigi hulladékkezelő cégek a Mol alvállalkozói lesznek, de nemcsak ők járnak rosszabbul, hanem az ipari szereplők is, akiktől várhatóan már a piacinál olcsóbb áron fogja megvenni a hulladékot a monopolhelyzetben lévő koncesszor.

Az állami kommunikációban a járvány miatti infláció alakult át háborús inflációvá, majd szankcióssá

A magyarországi infláció már a járvány előtt bőven a legmagasabb volt az EU-ban, de 2021-ben erősen elszállt, majd a választások előtti jóléti osztogatások és az orosz inváziós kísérlet után még inkább kilőtt. A kormányzati kommunikáció változatos jelzőket talált ennek egyszerű indoklására, követni is lehet, hogy pontosan honnantól.

Az ígéretek ellenére egyre több szén fogy a világon

2022-ben megnőtt a széntüzelés kapacitása azon világszerte hangoztatott ígéretek ellenére, hogy fokozatosan kivezetik a használatból a globális felmelegedésért felelős gázok legnagyobb forrásának számító üzemanyagot – írják Global Energy Monitor friss jelentésében.

Lengyel, ukrán két jó barát? – A keserű, véres múlt

Lengyelország Ukrajna egyik legelszántabb támogatójává vált az orosz invázió hatására, annak ellenére hogy a szomszédos országok múltját történelmi sérelmek terhelik, amelyek a mai napig rossz érzéseket keltenek.

Miért ilyen dühösek a franciák amiatt, hogy két évvel később mennek nyugdíjba?

Ismét emberek százezrei vonultak utcára Franciaországban, a nyugdíjkorhatárt 62-ről 64 évre emelő kormányjavaslat elleni országos ellenállás 11. napján. A közvélemény dühös válasza sarokba szorította és meggyengítette Emmanuel Macron elnököt. A fejlett világban sok ország van hasonló helyzetben, de ezek többségét nem sodorná ekkora zűrzavarba a nyugdíjkorhatár felemelése.

Amit még tudni érdemes

Csak Magyarország nem csatlakozott az EU-s startup-szövetséghez, egyetlen szó miatt (RTL)

Az Európai Unió 2021 novemberében indította el az európai startupok segítésére létrejött szövetséget. A megalapításáról szóló nyilatkozatot az EU 26 tagállama és Izland írta alá. Egyedül Magyarország nem csatlakozott.

Lázár János a kastélyok után a műtárgyakra startolt rá (HVG)

A kastélyok után az állami tulajdonú műtárgyak is elveszíthetik közkincs jellegüket: az építésügyi miniszter most a műtárgyvédelemnek megy neki, a Műtárgyfelügyeleti Hatóság vezetőjét leváltotta. Lázár úgy kedvezne a történelmi arisztokráciának, hogy a NER elitjét is helyzetbe hozza.

Kritikus a helyzet, nincs hova hátrálni a kormánynak (Index)

Nincs nagy mozgástere a kormánynak a rezsicsökkentett áraknál – mondták a csütörtöki Kormányinfó után megkérdezett szakértők a lapnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyértelművé tette: kitart a kormány a rezsicsökkentés mellett, amelyet december végéig szinte biztosan meg is tartanak.

Minden jót kíván a mai napra:
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG