Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Rendszerszintű jogsértéseket állapított meg a magyar börtönökben az ombudsman


Az új kiskunhalasi börtön az átadás napján, 2019. február 22-én (képünk illusztráció)
Az új kiskunhalasi börtön az átadás napján, 2019. február 22-én (képünk illusztráció)

Még a látogató csecsemők pelenkájába is belenéznek az őrök – jogsértések a magyar börtönökben. Orbán Viktor újabb levélben óv az ukrán döntés napirendre tűzésétől. Néha megszalad a ceruza: a választási körzetek átrajzolása.

Még a látogató csecsemők pelenkájába is belenéznek az őrök – jogsértések a magyar börtönökben

Rendszerszintű jogsértéseket állapított meg a magyar börtönökben az ombudsman. A legtöbb panasz azzal kapcsolatban érkezett a raboktól, hogy háromszor kell teljesen meztelenre vetkőzniük, mielőtt beszélőre mennek, ráadásul 2017 óta plexifalon keresztül beszélhetnek csak a családtagjaikkal. Az évek óta érvényben lévő előírások szerint meg sem ölelhetik egymást a rabok és hozzátartozóik, mivel minden testi kontaktust tilt a szabályzat, ami egyébként a biztos szerint is alapjogellenes, ráadásul a büntetés célját sem segíti.

Orbán Viktor újabb levélben óv az ukrán döntés napirendre tűzésétől

Újabb levelet küldött Orbán Viktor az Európai Tanács elnökének, óva intve attól, hogy a grémium jövő héten napirendre tűzze a döntést az ukrán csatlakozási tárgyalásokról és a többéves keretköltségvetés felülvizsgálatáról, azzal érvelve, hogy a konszenzus hiánya miatt ez eleve kudarcra van ítélve.

Néha megszalad a ceruza: a választási körzetek átrajzolása

A választási körzethatárok politikailag motivált manipulálása nem csodaszer, főleg nem önkormányzati szinten, azonban része lehet a választói akarat eltorzításának. Megvizsgáltunk néhány friss települési körzetbeosztást. Kormánypárti és ellenzéki önkormányzatoknál is találtunk gyanús jeleket.

Evangélikus lelkész: Isten nevében további szenvedést okozni vállalhatatlan

Béres Tamás evangélikus lelkész az irgalom jegyében az aktív eutanáziát elfogadhatónak tartaná, mivel szerinte embertelenebb valakit az akarata ellenére betegen életben tartani, mint megadni számára az önrendelkezés jogát. László Róbert, a Political Capital szakértője szerint ez nem pusztán a halálos betegek ügye, hiszen bárki bármikor kerülhet ilyen kiszolgáltatott helyzetbe.

Fehér Ház: Fogytán a pénz és az idő, mielőbb el kell fogadni az ukrajnai támogatási csomagot

Az amerikai elnöki hivatal költségvetési igazgatója az Ukrajnának szánt több tízmilliárd dolláros katonai és gazdasági támogatás jóváhagyásának fontosságát hangsúlyozta a kongresszus vezetőinek küldött levelében. Shalanda Young arra figyelmeztetett, hogy ennek híján az Egyesült Államok már az év végére kifogyhat a szükséges finanszírozásból, ami „lábon lövéssel” érne fel az orosz agresszióval szembeszálló ukrán védelmi erők számára.

Amit még tudni érdemes

Kell nekünk ez a maxi-Dubaj? És a kormánynak mi szüksége van rá? Minden, amit a rákosrendezői új negyedről tudni érdemes (HVG)

A lap azt próbálta megfejteni, hogy miért pont most és ott indulhat el ilyen beruházás, milyen előnyt remél tőle a kormány, és mire számíthatnak a budapestiek. Kérdések és válaszok a „maxi-Dubajról”.

Nem is ment 10 százalék alá az infláció? – A kormánypropagandát segítette a KSH módszertanváltása (Népszava)

Jelentős részben ennek köszönhető, hogy októberben egy számjegyűre csökkent a magyar árindex, amúgy még mindig 11 százaléknál tartanánk.

Szapulták az autógumi-üzemeket, de az akkugyárak sokkal rosszabbak lehetnek (G7)

Sokan hallani sem akarnak akkugyárakról a lakóhelyük közelében, főként környezetvédelmi aggályok miatt. Mivel azonban a kormány nem kis mértékben ezekre alapozza a magyar gazdaságát jövőjét, ilyen értelemben is nagy a kockázat, hogy jó döntés-e nagy erőkkel ráfeküdni erre az ágazatra.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG