Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Százmilliárd forintnál is több lehet a kórházak tartozása a beszállítók felé


Demeter Béla főorvos gerincműtétet végez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Idegsebészeti Osztályán 2018. december 6-án
Demeter Béla főorvos gerincműtétet végez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Idegsebészeti Osztályán 2018. december 6-án

Rekordszinten a kórházak tartozása, bérekre mehetett el az adósságrendezésre adott pénz. Újabb „migránsmágnest” nyomnak le az Orbán-kormány torkán. Elég édes lesz-e a mézesmadzag? – az új EU-reformterv esélyei.

Rekordszinten a kórházak tartozása, bérekre mehetett el az adósságrendezésre adott pénz

Szeptember végére százmilliárd forintnál is több lehet a kórházak tartozása a beszállítók felé, sok cég csődközeli helyzetbe került az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint. A kormányzat adott nyáron hatvanmilliárdot konszolidációra, de azt főleg bérkifizetésre költötték, mert arra nem kaptak elegendő fedezetet.

Újabb „migránsmágnest” nyomnak le az Orbán-kormány torkán

A német blokkolás feladása után rövidesen létrejöhet a megállapodás az Európai Unió Tanácsában az új menekültügyi és migrációs szabályozás egyetlen hiányzó láncszeméről, a veszélyhelyzeti rendeletről, amely a magyar kormány szerint még több illegális bevándorlót vonzana Európába. Ez ugyanakkor még nem a történet vége, minthogy a jogszabályokról még a másik társjogalkotó intézménnyel, az Európai Parlamenttel is egyetértésre kell jutni, márpedig a képviselő-testület álláspontja sarkosabb, például a menedékkérők kötelező átvételét javasolja.

Elég édes lesz-e a mézesmadzag? – az új EU-reformterv esélyei

Nagyságrendekkel tenné hatékonyabbá az Európai Unió működését a legutóbbi, nem hivatalos német–francia reformterv. Bár látszólag a magyar kormány politikáját veszi célba a javaslat, inkább a közösség bővítésének szándéka indokolja. Podcastsorozatunk legfrissebb részében arról beszélgettünk állandó brüsszeli tudósítónkkal, hogy mit veszíthet és nyerhet az Orbán-kormány.

Mol-koncesszió: inkább külföldre viszik az értékes hulladékot

Szakmai szervezeteket és vállalatokat kérdeztünk arról, hogy mik is a tapasztalataik a júliusban indult hulladékkoncessziós rendszerrel kapcsolatban. Beszéltünk néhány elégedett céggel, de a többség igen kritikus. A VOSZ főtitkára szerint sorra zárnak be a kis MÉH-telepek.

Kijevbe látogatott a NATO főtitkára, és fokozatos ukrán térnyerésről beszélt

Az ukrán haderő fokozatosan teret nyer az ellentámadásban az orosz megszállókkal szemben – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár előre be nem jelentett kijevi látogatásán, néhány órával azután, hogy hatalmas ellenséges dróntámadáshullámot vertek vissza a védelmi erők Dél-Ukrajnában.

Hegyi-Karabah lakosságának fele elmenekült, a szakadár kormány feloszlik

Hegyi-Karabah szeparatista kormánya bejelentette, hogy feloszlatja önmagát, és év végére megszűnik az el nem ismert köztársaság. Örmény tisztségviselők szerint a lakosság több mint fele már elmenekült.

Amit még tudni érdemes

Mit tudnak tenni a hatóságok, ha tudják, hogy neonácik mennek Sopronba? (HVG)

A szélsőjobboldal komfortosan érzi magát Magyarországon, de ennek az is oka, hogy Németországban és Ausztriában is szorosabb pórázon tartják.

Mégis nyitva maradt a kiskapu a veszélyes akkugyárak előtt (Népszava)

Megjelent a pontosítása annak a nagy felháborodást kiváltó kormányrendeletnek, amely alapján a kabinet felmentést adhat a bírság, bezárás alól a környezetszennyező gyáraknak, ám nem úgy, ahogy a kormány ígérte: a kiskapukat nem bezárták, hanem tárva-nyitva hagyták.

Magyarország sebezhető, kemény hónapok előtt áll a forint (24.hu)

A kormányzati vezetők és az MNB-elnök között kirobbant vita nem tesz jót az árfolyamnak, de jóval nagyobb kockázatot rejthet például az, hogy hazánk blokkolta a svédek NATO-csatlakozását. Az orosz–ukrán háború és az energiaár még mindig rizikónak számít, ám a devizapiacot Amerika és a dollár mozgása aggaszthatja.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG