Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Ursula von der Leyent hidegen hagyja az őt és Alex Sorost ábrázoló magyar plakátkampány


Az Ursula von der Leyent és Alex Sorost ábrázoló plakátok egyike Budapesten 2023. november 20-án
Az Ursula von der Leyent és Alex Sorost ábrázoló plakátok egyike Budapesten 2023. november 20-án

Az Európai Bizottság fütyül rá, hogyan táncol a magyar kormány. „A kormány bizonytalan hátterű sajtóhírekkel nem foglalkozik” – Kovács Zoltán államtitkársága a Black Cube-ról. Nem véletlen, hogy a Momentum szeretné 16 évre csökkenteni a választói korhatárt.

Az Európai Bizottság fütyül rá, hogyan táncol a magyar kormány

A brüsszeli testület elnökének szeme sem rebbent az őt és Alex Sorost ábrázoló magyar plakát láttán – közölte a bizottság szóvivője, hozzáfűzve, hogy bíznak a magyar közvélemény józan ítélőképességében, és nem tervezik, hogy válaszolnak a magyar nemzeti konzultációra. Eric Mamer a kérdőív több állításáról is azt mondta, hogy abszolút nem felel meg a valóságnak. „Önök is tudják, mi is tudjuk, hogy ezek az állítások teljesen hamisak” – fogalmazott újságírói kérdésre reagálva.

„A kormány bizonytalan hátterű sajtóhírekkel nem foglalkozik” – Kovács Zoltán államtitkársága a Black Cube-ról

Tényleg az izraeli alapítású, titkosszolgálati hátterű Black Cube szervezhetett Magyarországon lejárató kampányt ellenzéki aktivisták, elemzők és újságírók ellen – írta meg a Reuters előző héten. A vállalat korábban Magyarországon és Romániában is aktív volt, az Egyesült Államokban Donald Trump emberei is a cég segítségével próbálták besározni az Obama-adminisztráció két kulcsfontosságú tisztviselőjét.

Nem véletlen, hogy a Momentum szeretné 16 évre csökkenteni a választói korhatárt

Nem példa nélküli az Európai Unióban sem, sőt itthon is lehetséges azok számára, akik 18 éves kor alatt megházasodnak, így nagykorúvá válnak, a Momentum viszont minden 16 év feletti számára biztosítaná a szavazati jogot, egyelőre csak az európai parlamenti választáson. Javaslatuk elfogadása esélytelen, de már a téma felvetése is hozhat szavazatokat egy választási szakértő szerint.

Mussolini és az összement tárgyalóasztal – heves vita a szakszervezetek körül

Hónapok óta érik a döntés, végül október végén jelent meg a közlönyben az a jogszabályváltozás, amely megtiltja, hogy a fizetésükből vonják a közszférában dolgozók érdekeit képviselő szakszervezetek tagdíját. Az elsőre talán kisebb adminisztrációs kérdésnek tűnő változás azonban komoly csapás lehet a már egyébként is megtépázott érdekképviseletek számára. Többek szerint is retorzióról van szó az elmúlt időszak közös eseményei, a közéleti aktivitás, a tüntetések szervezése miatt.

Recski sárlavina: még novemberben elindul a kártérítési per a NER-közeli bánya ellen

Még novemberben megindítja az első kártérítési pert a recski sárlavina károsultjait képviselő ügyvédi iroda a bányát üzemeltető cég ellen. Az Andezit-Bau Zrt. egyik tulajdonosa a fideszes Kósa Lajos közeli barátja, Fiák István ügyvéd, aki egyben a bánya jogi képviseletét is ellátja. Válaszlevelében vitatta, hogy bármilyen káresemény történt volna.

Járatlan utakra viheti Argentínát az elnökválasztás jobboldali populista győztese

Valósággá vált, amit néhány hónappal ezelőtt sokan elképzelhetetlennek tartottak: nyert az argentin elnökválasztás második fordulójában a radikális libertariánusnak tartott, magát anarchokapitalistának nevező Javier Milei, aki azt ígérte, hogy győzelme esetén bezárja a központi bankot, bevezeti a dollárt – felszámolva a helyi valutát –, illetve megszünteti az egészségügyi és az oktatási minisztériumot.

Újabb kórház környékén törtek ki harcok Gázavárosban

Összecsapásokra került sor az izraeli hadsereg és a Hamász fegyveresei között az Indonéz Kórháznál, ahol civilek ezrei kerestek menedéket az utóbbi hetekben. A harcok egy nappal azután robbantak ki az intézménynél, hogy az Egészségügyi Világszervezet munkatársai evakuáltak harmincegy koraszülött csecsemőt a legnagyobb gázavárosi kórházból, az al-Sifából.

Amit még tudni érdemes

Mindenki elfelejtette az Agrárminisztérium visszaélési ügyét, aztán előkerült egy magyar milliárdoshoz kötődő svájci bankszámla (Direkt36)

Nobilis Kristóf offshore cégének számláján kötött ki a minisztériumból „kimentett” kétmilliárd forint közel fele.

Elkészült a felmérés, az EU-ban a magyarok bíznak a legkevésbé a közmédia híreiben (Népszava)

Míg huszonöt EU-s tagországban az állami média vezeti a leghitelesebb hírszolgáltatók listáját, addig Magyarországon mindössze az emberek negyede bízik az állami hírszolgáltatókban, inkább a közösségi oldalakról tájékozódnak – derül ki az Eurobarométer közvélemény-kutatásából.

Mégis jöhet francia üzemanyag Paksra (HVG)

A kormány friss határozati javaslata értelmében „új, alternatív, korábbitól eltérő gyártótól származó üzemanyag felhasználására is sor kerülhet”.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG