Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Váratlan látogatásra érkezett Orbán Viktor az ukrán fővárosba


Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2024. június 27-én
Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2024. június 27-én

Kijevben tárgyal Orbán Viktor, aki a háború kirobbanása óta először jár Ukrajnában. Magyarország két soros EU-elnöksége: különbségek és hasonlóságok. Póta György: Ha nem szakad meg ez az ördögi kör, felmorzsolódik a házi gyermekorvosi ellátás.

Kijevben tárgyal Orbán Viktor, aki a háború kirobbanása óta először jár Ukrajnában

A soros magyar európai uniós elnökség második napján utazott a háború sújtotta Ukrajna fővárosába a kormányfő, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyaljon. Orbán Viktornak ez az első hivatalos látogatása azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta keleti szomszédunkat.

Magyarország két soros EU-elnöksége: különbségek és hasonlóságok

Tizenhárom és fél év telt el hazánk első és második soros EU-tanácsi elnöksége között; azóta a világ, Európa és Magyarország is gyökeresen megváltozott. Minden más, de az akkori és a mostani elnökség programját szemügyre véve mégis érdekes és furcsa párhuzamokkal találkozunk.

Póta György: Ha nem szakad meg ez az ördögi kör, felmorzsolódik a házi gyermekorvosi ellátás

Amíg nincs utánpótlás, addig nem is lehet változtatni a dolgokon, azonban amíg nem lesznek látható változtatások, addig nem jönnek a fiatalok – ez az ördögi kör jellemzi a házi gyermekorvosi rendszert Magyarországon Póta György házi gyermekorvos szerint. Szerinte az októbertől immár Budapesten is megvalósuló új ügyeleti rendszer akár hatalmas káoszt is okozhat a gyerekek ellátásában, de egyelőre nem tudni, hogy változtatnak-e a vidéken bevezetett szabályokon.

Egy portugál szélsőjobboldali párt is csatlakozott Orbán Viktor új EP-frakciójához

A portugál Chega! elnöke bejelentette: része kíván lenni a formálódó Patrióták Európáért (Patriots for Europe) szövetségnek – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A vasárnap bejelentett új EP-frakció megalakításához további három tagállamból kell csatlakozókat találniuk.

Orbán Viktor azt mondta az új pártszövetségről, hogy hamarosan sokan meg fognak lepődni, ugyanis nagyon gyorsan a harmadik, majd a második legnagyobb képviselőcsoport lesz Brüsszelben.

A választói rendszer furcsaságai: a falu, ahol tizenhatan laknak, de harmincnyolcan szavaztak

Kiakadt egy borsodi falu népességszámlálója. Teresztenyén fixen tizenhatan laknak, az önkormányzati választások előtt a választásra jogosult lakók száma mégis felugrott negyvenötre. A falubeliek szerint így többségében olyanok döntöttek a sorsukról, akiket még életükben nem láttak, és valójában sosem éltek Teresztenyén.

A francia választók jelentős előnyhöz juttatták a szélsőjobboldalt az első fordulóban

A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés komoly előnyt szerzett a franciaországi parlamenti választások első fordulójában vasárnap. A közvélemény-kutatók előrejelzése szerint a párt közel került ahhoz, hogy a második forduló után kormányt alakíthasson.

Őrsi Gergely otthagyja az MSZP-t

Kilép pártjából, az MSZP-ből Őrsi Gergely II. kerületi polgármester, aki június 9-én nagy fölénnyel nyert fideszes kihívójával szemben. Szerinte önkormányzati szinten nincs helye a pártpolitikának, egyedül a kerület érdeke számít. Ezzel magyarázza, hogy sok kormánypárti szimpatizáns is őt támogatta.

Amit még tudni érdemes

Lázár belengette az iparűzésiadó-reformot, pedig az újabb elvonás szétzúzhatná az önkormányzatokat (24.hu)

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke úgy tartja, komoly a veszély, hogy elveszik az önkormányzatoktól a helyi adókat. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, Schmidt Jenő szerint egy ilyen lépés az önkormányzatiság végét jelentené.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG