Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Háromezer fős amerikai erősítés érkezik Kelet-Európába


Az amerikai hadsereg kiképzői ukrán katonákat oktatnak az M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D) gránátvető használatára egy Lviv környéki lőtéren.
Az amerikai hadsereg kiképzői ukrán katonákat oktatnak az M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D) gránátvető használatára egy Lviv környéki lőtéren.

Az Egyesült Államok mintegy háromezer katonát küld Lengyelországba, Romániába és Németországba ezen a héten, válaszul az Ukrajna melletti orosz csapaterősítés közepette, közölte a Pentagon február 2-án.

John Kirby, a Pentagon szóvivője egy sajtótájékoztatón közölte, az Egyesült Államokból mintegy kétezer amerikai katonát telepítenek Lengyelországba és Németországba, míg a jelenleg Németországban állomásozó mintegy ezer katonát Romániába vezénylik át.

Ukrajnába nem küldenek csapatokat

Kirby elmondta, hogy a csapatok telepítése „félreérthetetlen jelzés a világ felé, hogy készen állunk”, és a csapatmozgásokkal „nem érnek véget azok az elrettentő intézkedések”, amelyeket az Egyesült Államok tervez.

Megismételte, az Egyesült Államok készen áll arra, hogy folytassa a diplomáciai erőfeszítéseket az orosz katonai megerősödés okozta feszültségek enyhítésére, és nem hiszi, hogy a fegyveres konfliktus elkerülhetetlen.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten azt mondta, kész megerősíteni a NATO-tagországok védelmét, ugyanakkor Ukrajnába nem küldene amerikai csapatokat, hogy egy orosz betörés esetén részt vegyenek a harcokban.

XS
SM
MD
LG