Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hat évet kapott a Ryanair-járatról leszedett belarusz blogger barátnője


Szofija Szapega a hrodnai bíróság ülésén 2022. május 6-án
Szofija Szapega a hrodnai bíróság ülésén 2022. május 6-án

Hat év börtönbüntetésre ítélte a hrodnai bíróság Szofija Szapegát, a Ryanair tavaly májusban földre parancsolt járatáról leszedett, azóta is házi őrizetben lévő belarusz ellenzéki újságíró orosz barátnőjét.

A Vjaszna nevű jogvédő szervezet arról tájékoztatott pénteken, hogy a 24 éves nőt gyűlöletkeltés vádjában találták bűnösnek. Az ügyészség szerint ő kezelte azt a Telegram-csatornát, amelyen biztonsági erők tagjainak személyes adatait tették közzé.

Nagy nemzetközi felzúdulást váltott ki a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó, 2021. május 23-i járatának földre kényszerítése Minszkben. A hatóságok bombafenyegetéssel indokolták a lépést. A repülőtéren őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz újságíró-aktivistát, illetve Litvániában tanuló egyetemista barátnőjét, akinek sokak szerint semmi köze a politikához, egyszerűen csak rosszkor volt rossz helyen.

"Rosszkor volt rossz helyen"?: a lány, akit a belarusz aktivistával vettek őrizetbe
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00

Tisztogatások

Az ellenzéki tüntetésekről tudósító NEXTA Telegram-portál volt főszerkesztője ellen lázadások szervezése címén emeltek vádat, amely tényállás tizenöt év börtönbüntetéssel sújtható. Később mindkét fiatal „beismerő vallomást” tett, de támogatóik szerint ezek a felvételek kényszer hatására születtek. A gyanúsítottakat egy idő után házi őrizetbe helyezték.

Prataszevics tárgyalása még nem kezdődött meg, nem tudni, hogy áll jelenleg az ellene zajló eljárás.

A Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint tisztogatást folytatnak a hatóságok a civil társadalomban.

Belaruszban a 2020 augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni Lukasenkát. A 67 éves vezetővel és több magas rangú illetékessel szemben szankciókat vezettek be, és ezeket a Ryanair-incidens óta újabb büntetőintézkedések követték. Az Európai Unió például megtiltotta a belarusz légitársaságok számára a közösség légterének és repülőtereinek használatát, illetve felszólította az európai légitársaságokat, hogy kerüljék el az ország légterét.

XS
SM
MD
LG