Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatalmas a különbség a budapesti és a vidéki átlagbérek között


Dohányszüretelők a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón, 2020. szeptember 16-án (Illusztráció)
Dohányszüretelők a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón, 2020. szeptember 16-án (Illusztráció)

A megyék közül Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér emelkedik ki az átlagból, míg Szabolcs-Szatmár-Beregben, Békésben, Nógrádban és Borsod-Abaúj-Zemplénben keresik a legkevesebbet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 első háromnegyed évében országos átlagban 334.920 forint volt a nettó átlagkereset Magyarországon, de mint az a hvg.hu szemléjéből is kiderül, nagyon a területi eltérések. Míg Budapesten 413 ezer forint a nettó átlagbér, addig, a legtehetősebbnek számító Győr-Moson-Sopron megyében is 67 ezer forinttal kevesebb ez az összeg.

Havi 300 ezer forint fölött, a fővárost nem számítva csak hét megyében lehet keresni: Győr-Moson-Sopront Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Heves, Vas és Pest követi. Veszprém megye már nincs a háromszázezresek „klubjában".

Az ország keleti, északkeleti részén vannak a legszegényebb területek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a sereghajtó, ott a nettó átlag 238.420 forint, 175 ezer forinttal kevesebb a fővárosi átlagos nettó bérnél.

A KSH adatai alapján egyébként éppen az átlagbér szempontjából sereghajtó négy megyében, vagyis Szabolcs-Szatmár-Beregben, Békésben, Nógrádban és Borsod-Abaúj-Zemplénben a legnagyobb a munkanélküliség is. Ebből a szempontból Nógrádban a legrosszabb a helyzet ott a munkanélküliségi ráta 8,2 százalékos.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG