Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hajsza a belvárosban – három embert megöltek, kettőt elgázoltak az angliai Nottinghamben


Rendőrök zárták le a környéket Nottinghamben 2023. június 13-án
Rendőrök zárták le a környéket Nottinghamben 2023. június 13-án

Gyilkosság gyanújával tartóztattak le egy 31 éves férfit kedden Nottinghamben, miután három embert kora reggel holtan találtak az utcán, két másikat (egyes források szerint hármat) pedig elütött és megsebesített egy furgon – közölte a rendőrség.

Hat utat zártak le a rendőrök a közép-angliai Nottinghamben reggel. Mindössze annyit közöltek, hogy egy folyamatban lévő „súlyos incidens” ügyében vizsgálódnak. Később kiderült, hogy három embert holtan találtak az angliai város központjában, két másikat pedig kórházba kellett vinni, miután elgázolták őket.

A rendőrök már reggel 8 után kordonokat húztak a belváros környékén, még a villamosok és a buszok sem hajthattak be. A városban felfüggesztették a teljes villamosközlekedést. A lakosságot arra kérték, hogy kerüljék el a környéket, használjanak alternatív útvonalakat.

A Nottinghamshire-i Tűzoltó- és Mentőszolgálat közölte, hogy embereik részt vesznek az akcióban.

Hogy konkrétan miről volt szó, azt sokáig nem lehetett tudni.

A Twitteren megjelent képeken kék-fehér rendőrszalaggal elkerített főutak voltak láthatók, a rendőrök viszonylag nyugodtnak tűntek. A rendőrség, a mentők és a tűzoltóság munkáját koordináló összekötő tisztek is a helyszínre érkeztek.

Délelőtt Kate Meynell nottinghamshire-i rendőrfőkapitány közleményt adott ki. „Ez egy szörnyű és tragikus eset, amely három ember életét követelte. – Hozzátette, hogy egy 31 éves férfit őrizetbe vettek. – A nyomozás a kezdeti szakaszban van, egy nyomozó csoport dolgozik azon, hogy pontosan megállapítsák, mi történt. Türelmet kérünk a lakosságtól, amíg a vizsgálatok folytatódnak. Addig is számos út zárva marad a városban.”

A három holttestet két különböző helyszínen találták meg. A hírek szerint megkéselték az áldozatokat. A gázolás egy harmadik belvárosi helyszínen történt.

Az egyik szemtanú, Lynn Haggitt azt mesélte újságíróknak, hogy épp munkába indult, amikor egy fehér furgon állt meg mellette hajnali 5:30-kor. Látta, hogy a sofőr belenéz a tükörébe, és azt is észrevette, hogy egy rendőrautó lassan közeledik hátulról világítás nélkül. A furgon sofőrje hirtelen gyorsított, és az utcasarkon elütött egy férfit és egy nőt.

„Egyenesen beléjük ment, még csak meg sem fordult – mondta a szemtanú. – A nő a járdaszegélyre esett, a férfi a levegőbe röpült, a durranás hatalmas volt, nagyon megrázott” – tette hozzá.

A sofőr ezután végigszáguldott a városközponton a rendőrökkel a nyomában. A sebesült férfi fejsérülést szenvedett, de felsegítették. A nő a járdaszegélyen ült, és úgy tűnt, hogy jól van – folytatta Haggitt. Mindkettejüket kórházba vitték.

Egy másik szemtanú, Kane Brady, a Nottinghami Egyetem hallgatója azt mondta: „fegyveres rendőrök” kiáltozására és hangos zajra ébredt. Látta, hogy a kábítópisztollyal felszerelt rendőrök egy férfit kirángattak a furgonból, és a földre teperték. „Megpróbált ellenállni, amikor letartóztatták – tette hozzá. – Amikor kinyitották a furgont, láttam, hogy egy nagy kést húznak elő belőle, majd a rendőrség azonnal lezárta az utakat.”

Az incidensek indítékát nem közölték, de a rendőrség közleménye nem tett említést arról sem, hogy a terrorelhárítókat is bevonták volna a vizsgálatba.

Rishi Sunak miniszterelnök köszönetet mondott a rendőrségnek és a segélyszolgálatoknak. „Folyamatosan értesülök a fejleményekről – mondta, és hozzátette: – A rendőrségnek időt kell adni munkája elvégzésére. Együttérzek a sérültekkel, a halottak családjával és szeretteivel.”

Nottingham mintegy 350.000 lakosú város Londontól 190 kilométerre északra.

Készült a Reuters és a CNN tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG