Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatalmas orosz dezinformációs kampányt lepleztek le Franciaországban


Hibrid hadviselés orosz színekben
Hibrid hadviselés orosz színekben

Franciaország bejelentette, hogy leleplezett egy nagy orosz dezinformációs kampányt. Ennek keretében Oroszország hamis és ellenséges híreket közölt Ukrajnáról, azt a látszatot keltve, mintha neves francia hírszervezetek információit közölnék.

A francia külügyminiszter bejelentése szerint megakadályoztak egy, a minisztérium webhelye elleni hibrid digitális támadást, amelyet valószínűleg orosz államhoz kötődő szereplők hajtottak végre, valamint más kormányzati webhelyek és francia médiaoldalak ellen tervezett támadásokat is elhárítottak.

Catherine Colonna külügyminiszter azt mondta: úgy vélik, az orosz szereplők szélesebb körű dezinformációt terjesztenek Franciaországban.

„A kampány főként hamis internetes oldalak, valamint a közösségi média oldalain hamis fiókok létrehozásán alapul” – áll Colonna közleményében.

„Franciaország elítéli az ilyen akciókat, amelyek méltatlanok az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjához. A francia hatóságok szorosan együttműködnek partnereikkel, hogy legyőzzék az Oroszországból vezetett hibrid háborút” – tette hozzá a francia diplomácia vezetője.

Moszkva következetesen tagadja, hogy köze lenne a hekkertámadásokhoz. Colonna ugyanakkor állítja, hogy az orosz nagykövetségek és az orosz kulturális intézetek is részt vettek a kampányban. Hozzátette, Franciaország támogatja Ukrajnát az Oroszországgal való konfliktusban.

A világ számos, Ukrajnát támogató országából jelentettek már hasonló, webhelyeket célzó tevékenységeket. A hét elején például a svájci hatóságok közölték, hogy több kormányzati webhely is célponttá vált egy támadásban, amelyért oroszbarát hekkerek vállalták a felelősséget. Májusban az FBI akadályozott meg egy műveletet, amely során orosz elit kémek használtak volna fel kártékony szoftvercsomagot.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG