Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatályba lép a kilencedik szankciós csomag: lényegében megszűnik az orosz műsorszórás az EU-ban


Közel kétszáz személyt és intézményt, köztük első ízben bírákat is érint, indexre teszi a nagy orosz tévécsatornákat, a ritka fémek kivételével megtiltja a beruházást az orosz bányaszektorba, és általános kiviteli tilalmat hirdet a drónokra az EU által pénteken hatályba léptetett, sorozatban kilencedik orosz szankciós csomag. A magyar kormány három orosz kormánytagot levetetett a listáról.

Az EU által pénteken hatályba léptetett, az ukrajnai háború kezdete óta kilencedik uniós szankciós csomag EU-tisztviselők szerint alapvetően kiegészíti az eddigi korlátozó intézkedéseket, és körülbelül két és fél milliárd euró értékű kereskedelmet érint.

Befektetési tilalom a bányászatba

A néhány hét alatt elfogadott és a tagállami nagykövetek által csütörtökön egyhangúlag elfogadott szankciós intézkedések egyes korábbi szándékokkal ellentétben nem korlátozzák a nukleáris fűtőanyagok és technológiák kereskedelmét, de minimálisan tartalmaznak az energiaszektort érintő lépéseket. Az EU úgy döntött, hogy az Oroszországgal szemben hatályban lévő uniós olajembargó finomított olajtermékek (például dízel) kivitelének tilalmára vonatkozó rendelkezései (ezek február 5-én lépnének hatályba) alól felmentést adnak az Ukrajnába irányuló szállításokra. Praktikusan a Mol tehát exportálhat majd ezekből a termékekből Ukrajnába.

A magyar kormány EU-szankciók elleni harcának hátterébe tekinthet be ezzel a cikkünkkel: Olyan szankció ellen pörög a kampány, ami soha nem létezett

Az új intézkedések a ritka és az EU számára is fontos fémek és nyersanyagok (nikkel, réz, kobalt, paládium, króm, műtrágya-alapanyagok stb.) kivételével teljes körű beruházási tilalmat hirdet az orosz bányászati szektorba.

Még játékból sem lehet drónokat exportálni

A kilencedik csomagban nagy hangsúlyt kap a különböző, háborús célokra közvetlenül vagy közvetve alkalmazható drónok és alkatrészek (motorok, elektronikus összetevők) kivitelének betiltása. Mint ismert, a Kreml elsősorban Iránból beszerzett drónokkal támadja nap mint nap a létfontosságú ukrán infrastruktúrákat.

Az üzleti szolgáltatások nyújtására vonatkozó tilalmat is újabb területekre terjeszti ki az új csomag, amely 24 ipari termék exportjára is korlátozást vezet be. EU-tisztviselők szerint az új intézkedések mintegy két és fél milliárd euró értékű EU–orosz kereskedelmet érintenek.

A szankciók valódi hatását elemzővel is átbeszéltük: Elemző a válságról: IMF-hitelre nincs szükség

A kilencedik szankciós csomag leglátványosabb része közel kétszáz orosz magánszemély és intézmény feketelistázása, ami az EU területére való beutazás tilalmával és vagyonbefagyasztással ér fel. A feketelistára felkerült 141 magánszemély közül 59-en a politikából jönnek: tizenketten kormánytagok, negyvenen alsó- és felsőházi képviselők, és első ízben tíz alkotmánybírót is indexre tesz az EU, amiért hamis jogi érvekkel asszisztáltak ukrán területek elcsatolásához. Ugyancsak először öt politikai pártot is sújtanak a szankciók. Lapunk megbízható forrásokból úgy értesült, hogy a magyar kormány kérésére a feketelista egyik korábbi tervezetéből törölték az orosz energia-, kulturális és sporttárca vezetőit.

Csapás az orosz propagandagépezetre

Az EU az Ukrajna elleni 2014-es agresszió óta már 1557 orosz magánszemélyt és intézményt büntetett. A mostani hullámban találhatók hét orosz oligarchia közvetlen családtagjai és az orosz katonaipari komplexum, valamint a hadsereg 77 tagja is. Az új szankciós lista összeállítása során figyelembe vették az ukrán gyermekek szüleiktől való elszakításában és oroszországi kényszeradaptálásában szerepet játszó hivatalos és magánszemélyeket is.

Az EU az orosz propagandával szemben is fokozza az intézkedéseket. Mostantól a hivatásos propagandaadókon (Szputnyik) kívül a Pervij Kanal, az RTV1 és még két másik, legnézettebb állami tévécsatorna európai uniós műsorsugárzása is be lesz tiltva minden lehetséges technológián, így műholdon, interneten vagy internetes alkalmazásokon keresztül is.

Az EU két további orosz bankot, valamint egy orosz leánybankot is kizár az európai pénzügyi transzferekből. Ezek egyike az Orosz Regionális Fejlesztési Bank.

Bár a nyugati szankciók mostanra már az orosz gazdaság legnagyobb részét sújtják, még sincs kizárva, hogy a Kreml lépéseitől függően újabb szankciós csomagok kerülnek majd 2023-ban az asztalra.

Egyszerűen: hogyan korlátozza Oroszország olajexportját az Európai Unió?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG