Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Határozott választ ígért az amerikai elnök, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát


Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszél telefonon Washingtonban 2021. december 30-án
Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel beszél telefonon Washingtonban 2021. december 30-án

Joe Biden január 2-án beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és a Fehér Ház közleménye szerint „megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett”. Három héten belül ez volt a második telefonbeszélgetés Biden és Zelenszkij között.

Joe Biden az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Ukrajnát a határain megerősödő orosz haderővel szemben, és azt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei „határozottan reagálnak”, ha Oroszország megtámadja a volt szovjet területet.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a telefonbeszélgetésről beszámolva úgy fogalmazott, Joe Biden

„megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett”.

Mindkét államfő támogatja azokat a diplomáciai erőfeszítéseket, amelyeket kétoldalú párbeszéd útján a jövő héten készülnek megtenni Oroszországgal. A tervek szerint január 10-én kezdődnek tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország között az Ukrajna körül kialakult feszültségről. Moszkva és a NATO képviselői várhatóan január 12-én találkoznak, Oroszország az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) pedig január 13-án folytatnak tárgyalásokat – emlékeztetett Psaki.

Zelenszkij azt mondta, Ukrajna nagyra értékeli az Egyesült Államok „megingathatatlan” támogatását, a Twitteren pedig arról írt az ukrán elnök, hogy ő és Biden az Egyesült Államok, Ukrajna és más partnerek közötti együttműködésről, az ukrajnai reformokról, az oligarchák befolyásának visszaszorítására tett kijevi lépésekről tárgyalt.

Civil önkéntesek ragadnának fegyvert Ukrajna védelmében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:56 0:00

Invázióra készülnek?

Három héten belül ez volt a második telefonbeszélgetés Biden és Zelenszkij között. Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország megtette az előkészületeket egy esetleges 2022 eleji, ukrajnai invázióra, és a kijevi hatóságok is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Oroszország a következő hetekben megtámadhatja Ukrajnát.

December 30-án Biden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt telefonon, és figyelmeztette őt, hogy az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedésekkel sújthatja Oroszországot, ha Moszkva további katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben. Az orosz elnök szerint viszont egy ilyen amerikai intézkedés nyomán megszakadhatnak a kapcsolatok a két ország között.

Oroszország garanciákat követel

Oroszország átfogó biztonsági garanciákat követelt az Egyesült Államoktól és a NATO-tól, beleértve azt is, hogy Ukrajna és más volt szovjet országok nem csatlakoznak a NATO-hoz, valamint a katonai bevetések visszaállítását Közép- és Kelet-Európában. Putyin sürgette a Nyugatot, hogy „azonnal teljesítsék a követeléseket”.

Oroszország azzal érvel a katonai csapaterősítés mellett, hogy nem maradhat közömbös a küszöbön álló NATO-agresszióval szemben. Az Egyesült Államok felszólította Oroszországot, hogy konstruktívan vegyen részt a Moszkva és Kijev közötti ellentétről folyó magas szintű tárgyalásokon. A három tárgyalási forduló közül az elsőt január 9-10-én tartják Genfben.

Ezt követi az Oroszország-NATO Tanács külön ülése január 12-én Brüsszelben. Egy nappal később Bécsben egy újabb ülést tartanak az EBESZ keretei között, amelyen az Egyesült Államok, európai szövetségesei, Ukrajna és Oroszország.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG