Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatósági ár és eltűnő készletek – körkép Szombathelyről


Hatósági áras termékek egy szombathelyi boltban
Hatósági áras termékek egy szombathelyi boltban

A 2021 őszén indult, majd 2022 novemberében kibővített árstophoz a kormány decemberben rendelettel tette kötelezővé a rögzített árú termékek tartását. Szombathelyen minden árstopos termék kapható, csak tudni kell, mi és hol. Egyetlen vásárlással valószínűleg nem lehet a kosárba pakolni az összes hatósági áras terméket, de beszerzésük – ahogy boltkörutunk is bizonyítja – nem lehetetlen. Cikkünk pillanatfelvétel, ottjártunk óta változhatott a kínálat és a mennyiség is az adott boltokban.

Az infláció elszabadulása miatt a magyar kormány még 2021 őszén árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerekre. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy előírták e termékek kötelező árát, aminél drágábban nem lehetett árulni – akkor sem, ha ez veszteséget okoz.

2022 novemberében aztán kibővítették a 2023. április 30-ig tartó árstopot. Az árszabályozás cikkünk írásakor a következő termékekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej (e termékek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál)
  • tyúktojás
  • étkezési burgonya az újburgonya kivételével (e termékek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál)

Nem nehéz belátni, hogy ha egy terméket olcsóbban kell adni, mint amennyiért az üzlet beszerzi, akkor abból egyszerűen nem fog készletet tartani; vagy ha igen, akkor az összes többi termék árát emeli meg a veszteségei kompenzálására. Ezek kigazdálkodása a nagyobb láncoknak könnyebb, de a kisboltosoknak komoly nehézséget jelenthet.

A nagyobb árumennyiség gyors felvásárlását az üzletek azzal próbálják elkerülni, hogy csak egy-két darabot adnak el egy vásárlónak. Nyilván nem lehet ellenőrizni, megakadályozni, hogy valaki többször is bemenjen a boltba a termékekért, de a mennyiségi korlátozásnál többet nem nagyon tudnak tenni árumennyiségük védelméért.

Az eltűnő készletek problémáját a kormány egy decemberi rendelettel próbálta elintézni: kötelezővé tette a termékek árusítását.

„Az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak. Ennek érdekében határozták meg, hogy a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter még 2022 decemberében.

A szabályok betartását az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával is büntethető.

Mivel kíváncsiak voltunk arra, hogy az üzletek be tudják-e tartani a kormány újabb és újabb, számukra kedvezőtlen előírásait, tettünk egy kört a szombathelyi üzletekben. Azt tapasztaltuk, hogy minden terméket meg lehet vásárolni a városban, de egyik boltban sincs minden tételből a polcokon. Burgonyából sehol nem volt hiány, de a hatósági áras tej és egyes termékek nem mindenütt voltak elérhetők.

Hatósági áras termékek egy szombathelyi bolt polcain
Hatósági áras termékek egy szombathelyi bolt polcain

Magyarország első Tesco áruházában, az Oladi lakótelepen kezdtünk. Itt a sertéscomb és az UHT tej hiányzott, illetve a csirkerészekből sem volt minden elérhető; a többi terméket megtaláltuk. Lisztből, cukorból és étolajból kevés volt a polcokon – ezt magyarázhatja az is, hogy hamar elhordják a vásárlók ezeket a termékeket. Tojásból csak a nagyobb kiszerelésű, fóliázott fajta volt elérhető. Ebben a boltban az üdítős hűtők egyike sem volt bekapcsolva a pénztáraknál.

Vásárlási körutunkat a Verseny utcai Lidlben folytattuk. Itt a 2,8-as UHT tej raklapja üres volt, mellette a nem árstopos, 1,5 százalékos tejé viszont tele. A különböző zsírtartalmú tejek közötti árkülönbség majdnem százszázalékos. Sertéscomb és csirkemell sem volt a boltban, a többi húsféle igen, a sütéshez fontos alapanyagok pedig látszólag normális mennyiségben kaphatók.

Egyes termékek hiányát okozhatja az is, hogy nagyon gyorsan elkapkodják a vevők, és bár a raktárban esetleg van még készlet, a boltok árufeltöltői nem mindig tudják tartani a tempót a vásárlókkal
Egyes termékek hiányát okozhatja az is, hogy nagyon gyorsan elkapkodják a vevők, és bár a raktárban esetleg van még készlet, a boltok árufeltöltői nem mindig tudják tartani a tempót a vásárlókkal

Bár a szomszédos Aldiban tejből csak fél karton volt a polcon, csirkemellből sok volt. Sertéscombot viszont itt sem találtunk. Ez a termék csak a Sparban volt elérhető, a 11-es Huszár úti üzletben, ahol a csirkerészek kivételével szinte mindenből találtunk vásárolható tételt.

Egyes csirketermékek nem mindenhol elérhetők
Egyes csirketermékek nem mindenhol elérhetők

Arra, hogy az árstopos termékekből keletkező veszteséget mely árukon és milyen mértékben hozzák vissza a boltok, nehéz válaszolni. Valóban olcsóbbak a központilag kiválogatott termékek, és láthatóan az áruházak sem akarják megkockáztatni a büntetést vagy a boltbezárást. Ugyanakkor a hatósági áras és a korlátozás által nem érintett termékek közötti aránytalan árkülönbség miatt gyaníthatóan ugyanott vagyunk fizetéskor, mintha a kormány nem avatkozott volna bele az önszabályozó piaci folyamatokba.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG