Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatósági vizsgálatot indítottak minden gyermekotthonban


Tízezrek tüntettek a budapesti Hősök terén 2024. február 16-án a kegyelmi ügy és a gyerekbántalmazások elleni tiltakozásul YouTube-influenszerek szervezésében
Tízezrek tüntettek a budapesti Hősök terén 2024. február 16-án a kegyelmi ügy és a gyerekbántalmazások elleni tiltakozásul YouTube-influenszerek szervezésében

A márciusban és áprilisban zajló soron kívüli hatósági ellenőrzés a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszál. Rétvári Bence belügyi államtitkár azt mondta, hogy az intézkedés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, a 416 állami mellett hat civil és 108 egyházi fenntartásút.

Az intézmények egészére kiterjedő átfogó vizsgálatról van szó az államtitkár szerit. Az ellenőrzések, amelyeket a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok ütemeznek, a gyermekbántalmazási esetekre, az azokkal kapcsolatos feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a panaszkezelési gyakorlatra fókuszál.

Az államtitkár szerint eddig kilencven intézményben indult soron kívüli hatósági ellenőrzés. A kiértékelésük alapján várhatóan további intézkedéseket hoznak.

Ehhez kapcsolódóan: „Lélegeztetőgépen vannak az intézmények” – szakemberek javaslatai a gyermekvédelmi törvénycsomaghoz

A kegyelmi botrány kirobbanása után Orbán Viktor teljes körű átvilágítást, ellenőrzést rendelt el a gyermekvédelmi rendszerben. Mint mondta, látni szeretné, hogy megfelelő módon végezték el az intézményvezetők kinevezésekor az alkalmassági vizsgálatot az életvitel, a szexuális deviancia szempontjából is.

A március 1-jétől hatályos és már a mostani pályázatoknál is alkalmazandó rendelet az alkalmassági vizsgálatról csak azokra a közalkalmazottakra érvényes, akik az állami fenntartású Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményben dolgoznak, tehát például az egyháziakra nem. Később a 444 megkeresésére a Belügyminisztérium közölte, hogy minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjének elő fogják írni a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot, de a nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek esetében ehhez törvénymódosítás kell, amelyet a kormány hamarosan beterjeszt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG