Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatvanon alul nem oltanak AstraZenecával több német városban


AstraZenecát készít elő oltásra egy orvos Koszovóban, a fertőző betegségek klinikáján
AstraZenecát készít elő oltásra egy orvos Koszovóban, a fertőző betegségek klinikáján

Berlinben és Münchenben újra felfüggesztették az AstraZeneca vakcinák használatát a 60 év alattiak esetében. Újabb jelentések láttak ugyanis napvilágot szokatlan vérrögképződésről olyanoknál, akiket nemrégiben oltottak be közölték kedden német tisztségviselők.

Az intézkedést elővigyázatosságból hozták, mielőtt kedden délután a 16 német tartomány képviselői további ajánlásokat kapnak az illetékes szövetségi egészségügyi tisztségviselőktől.

Összesen 31 jelentés érkezett be szövetségi szinten ritka vérrögképződésről azok esetében, akik az AstraZenecát mostanában kapták meg. Ebből kilenc ember meghalt, és kettő kivételével az összes eset szereplői 20 és 63 év közötti nők voltak ‒ közölte a Paul Ehrlich Intézet.

Az előnyök felülírják a kockázatokat

A vérrögképződés szokatlan, fejben jelentkező formájáról, a szinusz vénás trombózisról szóló jelentések több európai országot késztettek márciusban arra, hogy átmenetileg leálljon az AstraZeneca használatával. Orvosszakértők vizsgálata után az Európai Gyógyszerügynökség arra jutott, hogy a vakcina előnyei felülírják a kockázatokat.

Miért függesztette fel több ország az AstraZeneca vakcinát?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:51 0:00

Az ügynökség ugyanakkor azt ajánlotta, hogy a lehetséges ritka mellékhatásokat ismertessék az orvosokkal és a páciensekkel. Az európai országok többsége, így Németország is visszatért ezután a vakcina használatához.

Szövetségi ajánlásra várnak

Kedden reggel két berlini állami kórház bejelentette, hogy nem oltja be AstraZenecával az 55 évnél fiatalabb dolgozóit. Németország nyugati részén öt egyetemi kórház vezetői szólítottak fel a vakcina ideiglenes leállítására fiatal nők esetében, a vérrögképződés kockázatára hivatkozva.

Ahogy a berlini tartományi egészségügyi miniszter mondta, az intézkedéseket elővigyázatosságból hozták, várnak a szövetségi szintű ajánlásra. Ez befolyásolhatja több tízezer tanár és alapbetegséggel rendelkező páciens beoltásának időpontját ‒ ők a napokban kaptak behívót a vakcinára Berlinben.

A német hírügynökség, a dpa egy müncheni szóvivőt idézett, aki arról beszélt, hogy az ország harmadik legnagyobb városában addig nem oltanak újra 60 évnél fiatalabbakat AstraZenecával, amíg a lehetséges komplikációk kérdését meg nem oldják ennek a korcsoportnak az esetében.

Eddig nagyjából 2,7 millió adag AstraZeneca vakcinát adtak be Németországban.

Máshol pont az időseknek nem adják

Más európai országok ugyanakkor azt nem tudják továbbra sem eldönteni, hogy oltsák-e az AstraZenecával az idősebbeket. Madridban a 60 és 65 év közöttieknek kezdték el adni a 66‒79 évesek helyett, mert a cégtől még mindig nem kaptak adatokat arról, miként hat a vakcina az idősebb korcsoportokra.

Spanyolország most Pfizer/BioNTech- és Moderna-vakcinákat alkalmaz a 80 felettieknél.

A madridi egészségügyi hatóságok abban bíznak, hogy a Janssen Európában ugyancsak jóváhagyott vakcinájának megérkezése felpörgeti az oltásokat, mert abból csak egy adag kell.

Minden, amit a védőoltásokról tudni szeretne - tények, szakértők, videók, infografikák egy helyen!

(Készült az AP tudósításának felhasználásával.)

XS
SM
MD
LG