Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hawaii: 36-an haltak meg az erdőtüzekben – „apokalipszis” az üdülővárosban


Füst és lángok Lahainában 2023. augusztus 8-án
Füst és lángok Lahainában 2023. augusztus 8-án

Legalább 36 ember halt meg Hawaiin azokban az erdőtüzekben, amelyeket egy távoli hurrikán szele szított fel, és amelyek elpusztították a Maui szigetén fekvő Lahaina üdülőváros nagy részét.

Maui megye vezetőinek szerda esti közleménye szerint több városrész is porig égett. A lángok a sziget nyugati oldalát csaknem teljesen elvágták a külvilágtól, csupán egy autópálya maradt nyitva, és több ezer embert kellett evakuálni a Lahainát, kikötőjét és a környező területeket ért hatalmas pusztítás nyomán.

Többen az óceánba menekültek a füst és a lángok elől.

„Ez a legszörnyűbb katasztrófa, amit valaha láttam. Egész Lahaina szénné égett. Kész apokalipszis” – mondja a városból elmenekült ottani lakos, Mason Jarvi.

A férfi megmutatta a Reutersnek azokat a képeket, amelyeket a pusztítás nyomán hamuszürkévé vált tengerpartról készített. Rövidnadrágban van, és mutatja a combján lévő hólyagokat is, amelyek elmondása szerint akkor keletkeztek, amikor elektromos biciklijén a lángok közül mentette a kutyáját.

Egy légi felvételen füstoszlopok szállnak fel az épülettömbökből, egyikből a másik után Lahainában. A város Maui legnagyobb turisztikai központja, számos nagy szállodának ad otthont.

„Olyan, mintha bombatámadás történt volna. Mint egy háborús övezet” – mondta Richard Olsten helikopterpilóta a Hawaii News Now-nak.

Ehhez kapcsolódóan: Környezetbarát tervezés nélkül 2050-ben három Földre lenne szükségünk

Miközben a tűzoltók három nagyobb tűzzel küzdenek, Maui nyugati részét lezárták, csak a katasztrófavédelem, a mentőosztagok és az evakuáltak juthatnak be.

Mintegy 271 épület sérült vagy semmisült meg – jelentette a Honolulu Star-Advertiser a terület felett légi megfigyelést végző amerikai légi polgárőrség és Maui tűzoltóságának hivatalos jelentéseire hivatkozva.

A kedden este kitört tüzek a hawaii Nagy-sziget egyes részeit is felperzselték. Az állam szerint több ezer hektárnyi terület égett le.

A turisták menekülnek

Több mint 11.000 utazót evakuáltak Mauiról – közölte Ed Sniffen, a Hawaii Közlekedési Minisztérium munkatársa szerdán este. Noha legalább 16 utat lezártak, Maui repülőtere korlátozások nélkül üzemel, a légitársaságok pedig csökkentették a viteldíjat, és ingyenes átfoglalást ajánlottak fel, hogy az embereket ki tudják hozni a szigetről, mondta Sniffen.

A pánikba esett evakuáltak képeket posztoltak a közösségi médiában, ezeken füstfelhők gomolyognak az egykor idilli strandok és pálmafák fölött.

Néhány ember a Csendes-óceánba ugrott, hogy elkerülje a bajt, amit a füst és a tűz jelent, őket az Egyesült Államok parti őrsége mentette ki – áll Maui megye sajtóközleményében.

Legalább 20 ember szenvedett súlyos égési sérüléseket, őket helikopterrel Oahura vitték – jelentette a Hawaii News Now tisztségviselőkre hivatkozva.

Az evakuálást áramkimaradások és a mobiltelefon-szolgáltatás megszakadása nehezítették, a kommunikáció Maui nyugati oldalával csak műholdon keresztül volt lehetséges – közölte Sylvia Luke kormányzó.

„Vannak menedékhelyeink, de túlterheltek. Vannak erőforrásaink, de lassan kimerülnek” – mondta Luke.

Ehhez kapcsolódóan: Már hivatalos: a mostani július volt minden idők legmelegebb hónapja

Erdőtüzek nyara

A hawaii helyzet pusztító jeleneteket idéz fel a világ más részeiről is. Ezen a nyáron a rekordhőség okozta erdőtüzek miatt több tízezer embert kellett evakuálni Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában és Európa más részein, és Nyugat-Kanadának is szokatlanul súlyos tüzekkel kell megküzdenie.

Az ember által okozott klímaváltozás, melynek kiváltója a fosszilis tüzelő- és üzemanyagok használata, egyre gyakoribbá és intenzívebbé teszi az ilyen szélsőséges időjárási eseményeket, mondják a tudósok, akik már régóta figyelmeztetnek arra, hogy a kormányoknak csökkenteniük kell a károsanyag-kibocsátást a klímakatasztrófa megelőzése érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: Idén volt az eddigi legmelegebb június: kánikulakörkép Rómától Bagdadig

Mauin az okot még nem határozták meg, de az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a tüzeket a száraz növényzet, az erős szél és az alacsony páratartalom együttes jelenléte váltotta ki és táplálta.

A tisztviselők szerint a Dora hurrikán szele az egész államban felszította a lángokat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG