Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házakat is elöntött a belvíz Ráckevén


Belvíz által elöntött ház Ráckevén 2023. január 20-án
Belvíz által elöntött ház Ráckevén 2023. január 20-án

Több utcában is vízben állnak a házak Ráckevén, mert az évek óta nem tapasztalt mennyiségű esővíz összegyűlik az alacsonyabban fekvő részeken. A pincék, valamint a szennyvíz- és vízóraaknák is megteltek vízzel, ami komoly gondot jelent az ott élőknek, ráadásul jön a lehűlés, és a fagy szintén súlyos károkat okozhat.

Több házba is komoly gondot okoz a bejutás vagy kijutás Ráckevén, mert sok esetben csaknem húsz centi magas víz veszi körül az épületet napok óta a jelentős esőzések miatt. A legtöbb esetben csak gumicsizmával lehet közlekedni a ház körül.

Akinek volt pincéje az alacsonyabban fekvő részeken, azokat biztosan elöntötte a víz, tönkretéve az ott tárolt gépeket vagy a télire betárazott krumplit, hagymát és egyéb élelmet. A szennyvízaknák is megteltek esővízzel, kimosva adott esetben a szennyvizet. Több házban sem lehet emiatt a vécét és a vizet használni. Sokan már többször is kénytelenek voltak kihívni a szippantót.

A vízóraaknák is megteltek, a vízórák vízben állnak, ami könnyen meghibásodáshoz vezethet. Ha jön a fagy, a jéggé fagyott víz komoly károkat okozhat az aknákban és az épületekben, a repedésekben lévő víz jéggé válva tovább rongálja az épületeket.

A ráckevei önkormányzati tűzoltók szivattyúznak

Az elmúlt 48 órában Ráckevéről összesen négy bejelentés érkezett a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére a felgyülemlett esővíz miatt – tájékoztatta Csámapi Attila szóvivő a Szabad Európát. A nagy mennyiségű csapadék pincéket, melléképületeket, alacsonyabban fekvő területeket öntött el.

A káreseményekhez a ráckevei önkormányzati tűzoltók vonultak. A tűzoltók szivattyúk segítségével távolították el az esővizet. A legnagyobb probléma a Nyári Pál közben alakult ki, ahol a vízelvezető árkok megteltek, az úton felgyülemlett csapadék a lakóházakat veszélyeztette. A tűzoltók szivattyúk segítségével az úttest másik oldalára – amely egy parlagon álló terület – szivattyúzták át a csapadékot.

II. fokú a belvízvédelmi készültség

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint jelenleg a Ráckevei- (Soroksári) Duna menti belvízrendszerben található
Ráckevei szivattyútelep II. fokú belvízvédelmi készültségi fokozat
elrendelése mellett üzemel. Ezt csütörtök délben rendelték el.

Ez a szivattyútelep Ráckeve város belterületi csapadékvizét (amely a IV. és V.
csatornán érkezik) emeli a Ráckevei- (Soroksári) Dunába. Ez egyébként egy
folyamatosan üzemelő szivattyútelep, vagyis az érkező vízmennyiségtől
függően egész évben emeli át a vizet. A mostani csapadékos időszakban
azonban olyan mértékű víz érkezett a telepre, hogy 24 órás, folyamatos
üzemeltetésre van szükség – tájékoztatta a Szabad Európát az OVF.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG